centar_left1

FOREX

Newsflash North America

Američko je gospodarstvo u trećem tromjesečju na godišnjoj razini poraslo za 2,5 posto, što je pola postoka više u odnosu na prve projekcije.

Veći rast donio je povećani izvoz i veća potrošnja Amerikanaca. Analitičari koje je anketirao Bloomberg očekivali su da će revidirani podaci Ministarstva trgovine pokazati rast najjačeg svjetskog gospodarstva u trećem kvartalu od 2,4 posto.

Nervozna trgovina na Wall Streetu zbog problema u eurozoni, ali i istrage dvaju hedge fondova u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 0,22 posto, na 11.178,58 bodova, S&P 500 spustio se 0,16 posto, na 1.197,84 boda dok je jedini u plusu bio Nasdaq koji je ojačao 0,54 posto, na 2.531,78 bodova.

Banke su bile najveće gubitnice u sastavu Dow Jonesa. Bank of America potonula je 3,1 posto a JPMorgan se spustio 2,3 posto. CBOE index volatilnosti porastao je iznad 18 bodova.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle, no obujam trgovanja bio je mršav jer su ulagači suzdržani zbog stezanja monetarne politike u Kini i financijske krize u Irskoj.Dow Jones indeks ojačao je 22 boda, ili 0,20 posto, na 11.203 boda, dok je S&P porastao 0,25 posto, na 1.199 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 2.518 bodova.

Kineske monetarne vlasti povećale su stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka, po drugi puta u posljednja dva mjeseca, nastojeći usporiti rast kreditiranja i suzbiti inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u dvije godine.

Cijena dionice u javnoj ponuidi General Motors iznosit će 33 dolara, na samom vrhu očekivanja.

Ponuda sadrži 478 milijuna redovnih dionica i 4 milijarde dolara vrijednih povlaštenih dionica. Ukupna je vrijednost IPO-a 15,8 milijardi dolara, najviše u američkoj povijesti. Dužnosnik Ministarstva financija Reutersu je otkrio kako će država prodati  358 milijuna dionica vrijednih 11,8 milijardi dolara čime bi njezin udjela pao iapod 37 posto.

Trgovina dionicama GM-a na NYSE počinje danas, a istodobno će početi i trgovina njegovim dionicama na burzi u Torontu.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u ostala je u listopadu nepromijenjena treći mjesec zaredom na 9,6 posto, usprkos prvom povećanju broja novootvorenih radnih mjesta od svibnja, pokazali su u petak najnoviji podaci američke vlade.

Izvješće američkog ministarstva rada pokazalo je da je u mjesecu listopadu bez posla bilo 14,8 milijuna Amerikanaca.

NORTH AMERICA

EUROPE

Croatia Airlines nabavlja četiri zrakoplova Airbus A319
Srijeda, 22 Listopad 2008 14:34
a319Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) potpisao je ugovor s Airbusom o čvrstoj namjeri za kupnju četiriju zrakoplova Airbus A319, priopćeno je iz CA-a.

Kako se doznaje, zrakoplovi bi trebali biti uključeni u flotu 2012. i 2013. godine, a njihova cijena zasad je poznata samo naručitelju i proizvođaču.

Zrakoplovi A319 primat će 132 putnika u dva putnička razreda i koristit će se u mreži međunarodnih i domaćih odredišta.

Obitelj A320, u koju pripadaju zrakoplovi A319 uključuje i zrakoplove tipa A318, A320 i A321.

Više je od 6.200 zrakoplova iz Obitelji A320 prodano, a više od 3.500 isporučeno za oko 280 klijenata i prijevoznika, pa je stoga to najprodavaniji mlazni komercijalni zrakoplov, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da obitelj A320 ima najniže operativne troškove u svojoj klasi zrakoplova te jedina nudi sustav prijevoza tereta u kontejnerima, koji je usklađen sa svjetskim standardom sustava u širokotrupnim zrakoplovima.

Flota Croatia Airlinesa sastoji se od dvanaest zrakoplova - četiri Airbusa A320, četiri Airbusa A319, dva nova zrakoplova Dash 8-Q400 i dva zrakoplova ATR42, koji potkraj tjedna izlaze iz flote.

Hina

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Komentar:

...zadnji komentari...

1 Nedjelja, 19 Travanj 2009 22:58
BEZIMENA
JA SAM ZAPOSLENA U MERKATOROVOJ TRGOVINI.
NEKADA SAM S PONOSOM GOVORILA GDJE RADIM A DANAS ME SRAM
JER VEČ 7 GODINA NIJE BILO PROMJENA U PLAČI DO NEDAVNO KAD SU MI UZELI TAKOZVANU STIMULACIJU.SADA SAM PRIMILA
2800KN SA PUTNIM TROŠKOVIMA I BEZ REGRESA I BEZ USKRSNICE.HVALA LOŠEM VODSTVU!
2 Utorak, 07 Listopad 2008 14:48
Luka
Samo 10-15 milijuna kuna? Kikiriki.
Najveća njemačka je izgubila 300 milja eura. Pa nikom ništa. Kikiriki.
3 Utorak, 07 Listopad 2008 14:43
Grobex
Budemo uskoro saznali!
4 Nedjelja, 05 Listopad 2008 15:29
Kiki
MOLu treba prepustiti sve preostale INA dionice kad smo vec toliko p(r)odani
5 Srijeda, 01 Listopad 2008 11:48
Luka
Da, da...još se sjećam kako su govorili da je Ina u IPO-u precijenjena, u odnosu na regiju, na sektor, na sve ostale kompanije. Uglavnom pišu kako im paše, a ti si misli.