centar_left1

FOREX

Newsflash North America

Američko je gospodarstvo u trećem tromjesečju na godišnjoj razini poraslo za 2,5 posto, što je pola postoka više u odnosu na prve projekcije.

Veći rast donio je povećani izvoz i veća potrošnja Amerikanaca. Analitičari koje je anketirao Bloomberg očekivali su da će revidirani podaci Ministarstva trgovine pokazati rast najjačeg svjetskog gospodarstva u trećem kvartalu od 2,4 posto.

Nervozna trgovina na Wall Streetu zbog problema u eurozoni, ali i istrage dvaju hedge fondova u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 0,22 posto, na 11.178,58 bodova, S&P 500 spustio se 0,16 posto, na 1.197,84 boda dok je jedini u plusu bio Nasdaq koji je ojačao 0,54 posto, na 2.531,78 bodova.

Banke su bile najveće gubitnice u sastavu Dow Jonesa. Bank of America potonula je 3,1 posto a JPMorgan se spustio 2,3 posto. CBOE index volatilnosti porastao je iznad 18 bodova.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle, no obujam trgovanja bio je mršav jer su ulagači suzdržani zbog stezanja monetarne politike u Kini i financijske krize u Irskoj.Dow Jones indeks ojačao je 22 boda, ili 0,20 posto, na 11.203 boda, dok je S&P porastao 0,25 posto, na 1.199 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 2.518 bodova.

Kineske monetarne vlasti povećale su stopu izdvajanja obvezne rezerve banaka, po drugi puta u posljednja dva mjeseca, nastojeći usporiti rast kreditiranja i suzbiti inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u dvije godine.

Cijena dionice u javnoj ponuidi General Motors iznosit će 33 dolara, na samom vrhu očekivanja.

Ponuda sadrži 478 milijuna redovnih dionica i 4 milijarde dolara vrijednih povlaštenih dionica. Ukupna je vrijednost IPO-a 15,8 milijardi dolara, najviše u američkoj povijesti. Dužnosnik Ministarstva financija Reutersu je otkrio kako će država prodati  358 milijuna dionica vrijednih 11,8 milijardi dolara čime bi njezin udjela pao iapod 37 posto.

Trgovina dionicama GM-a na NYSE počinje danas, a istodobno će početi i trgovina njegovim dionicama na burzi u Torontu.

Stopa nezaposlenosti u SAD-u ostala je u listopadu nepromijenjena treći mjesec zaredom na 9,6 posto, usprkos prvom povećanju broja novootvorenih radnih mjesta od svibnja, pokazali su u petak najnoviji podaci američke vlade.

Izvješće američkog ministarstva rada pokazalo je da je u mjesecu listopadu bez posla bilo 14,8 milijuna Amerikanaca.

NORTH AMERICA

EUROPE

Dobit Industrogradnje 60,9 milijuna kuna
četvrtak, 30 Listopad 2008 15:07
industrogradnja
Industrogradnja je u financijskom izvješću za prvih devet mjeseci ove godine objavljenom na Zagrebačkoj burzi iskazala neto dobit od 60,9 milijuna kuna.

U komentaru Uprave uz financijsko izvješće kaže se da je dobit rezultat prihoda od prodaje prostora u dva poslovno-stambena objekta u Zagrebu te u manjoj mjeri prihoda koji su rezultat unosa manje vlastite nekretnine u društvo kćer u vlasništvu Industrogradnje.

To je utjecalo na visinu izvanrednih prihoda Industrogradnje koji su u prvih devet mjeseci iznosili 65,8 milijuna kuna.

Ukupni prihodi povećani su za 260,8 milijuna kuna (344,3 posto) i iznosili su 336,5 milijuna kuna. Prihodi na domaćem tržištu povećani su za 100 milijuna kuna (179 posto), na 155,5 milijuna, a prihodi u inozemstvu iznosili su 85,7 milijuna kuna i bili su veći za 82 milijuna od prošlogodišnjih.

Ukupni rashodi povećani su za 150 milijuna kuna (120,5 posto), na 275,6 milijuna. Izvanredni rashodi od 34,2 milijuna kuna uglavnom su rezultat troškova nagodbi u rješavanju starih sudskih sporova. Za 77,2 milijuna kuna, na 137,5 milijuna, porasli su materijalni troškovi i troškovi prodane robe.

Hina

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Komentar:

...zadnji komentari...

1 Nedjelja, 19 Travanj 2009 22:58
BEZIMENA
JA SAM ZAPOSLENA U MERKATOROVOJ TRGOVINI.
NEKADA SAM S PONOSOM GOVORILA GDJE RADIM A DANAS ME SRAM
JER VEČ 7 GODINA NIJE BILO PROMJENA U PLAČI DO NEDAVNO KAD SU MI UZELI TAKOZVANU STIMULACIJU.SADA SAM PRIMILA
2800KN SA PUTNIM TROŠKOVIMA I BEZ REGRESA I BEZ USKRSNICE.HVALA LOŠEM VODSTVU!
2 Utorak, 07 Listopad 2008 14:48
Luka
Samo 10-15 milijuna kuna? Kikiriki.
Najveća njemačka je izgubila 300 milja eura. Pa nikom ništa. Kikiriki.
3 Utorak, 07 Listopad 2008 14:43
Grobex
Budemo uskoro saznali!
4 Nedjelja, 05 Listopad 2008 15:29
Kiki
MOLu treba prepustiti sve preostale INA dionice kad smo vec toliko p(r)odani
5 Srijeda, 01 Listopad 2008 11:48
Luka
Da, da...još se sjećam kako su govorili da je Ina u IPO-u precijenjena, u odnosu na regiju, na sektor, na sve ostale kompanije. Uglavnom pišu kako im paše, a ti si misli.