| Tedeschi:Bio bih zadovoljan da je ovo dno |
| Subota, 20 Studeni 2010 12:43 |
Sljedeći utorak, 23. studenoga, dan je kada će i službeno Droga Kolinska biti u rukama Atlantica. Zbog toga, ali i dugogodišnje poslovne uspješnosti, Vjesnik je s Tedeschijem porazgovarao o trenutačnom stanju u domaćem gospodarstvu, o krizi i proračunu, ali i o mogućem uvođenju poreza na imovinu. Stojim iza onoga što sam rekao prije desetak dana da ovo još nije dno krize.
Neovisno o tome što vidimo značajan pomak unaprijed u ekonomiji zapadne Europe, prije svega Njemačke. I Hrvatska i regija kojoj geografski pripadamo su u značajnoj krizi. Hoće li biti još veća od današnje, to mi je teško procijeniti, ali bih osobno bio zadovoljan već kada bi stanje u 2011. bilo jednako stanju u ovoj godini, što bi značilo da je zaustavljen negativan trend.Kao i većina poslovnih ljudi i analitičara, Tedeschi nije zadovoljan proračunom. - Postavljen je proračun za iduću godinu čiji će rashodi biti na razini ovogodišnjih, što znači da će novca u društvu biti nešto manje, ili u najbolju ruku bit će kao i ove godine. Proračun je u bitnome politički dokument. Moramo biti svjesni da je 2011. predizborna godina i da je uobičajeno da se u tom razdoblju ne mogu očekivati značajne reforme. Proračun na neki način reflektira situacije iz 2010. Dobro je da se pokazuje realno planiranje prihoda, no s druge strane rashodi su previsoki i nisu bitno mijenjani u odnosu na 2010. Ono što zabrinjava je proračunski deficit. O proračunu je ovih dana puno rečeno i istina je da on nema neku značajnu razvojnu komponentu. Tedeschi misli kako Hrvatsku zapravo muči ozbiljan društveni problem. Ljudi, jednostavno, ne žele previše raditi. - Općenito, mislim da naslijeđe koje vučemo još od doba socijalizma još uvijek opterećuje naše društvo. Ljudi su desetljećima odgajani da je društvo obvezno osigurati i posao i stan i kvalitetno školstvo i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Nažalost, razine prava koja očekujemo nisu realne u odnosu na razine vrijednosti koje kao društvo uspijevamo stvoriti. Onda se često tumači da ističući to govorim protiv standarda građana, što naravno ne stoji. Ja sam samo duboko svjestan da mi kao društvo u suštini puno više konzumiramo nego što stvaramo, ali smatram i da naše društvo još uvijek ima potencijala. Međutim, s tim potencijalima se ne upravlja adekvatno, to je prvo. Drugo, kod nas još uvijek nije došlo do suštinske promjene svjetonazora. On se promijenio djelomice, ali i to pretežito na lošije. Svjetonazor se mijenjao u jednom dominantnom smjeru, a to je najčešće rentijerski: da mi je imati jednu nekretninu ili neki biznis koji ću iznajmiti, koji će mi donijeti prihod u odnosu na neku osnovnu plaću. Da mi je raditi malo, a živjeti dobro... Nažalost, to je tako. Postoji značajna siva ekonomija, postoji jedno naslijeđe garantiranih kategorija kao što su stan, posao, zdravstvena zaštita, školstvo... S druge strane, izgubile su se određene pozitivne vrijednosti i, nažalost, nove generacije imaju vrlo malo kvalitetnih uzora. Ne smatra se da je smisleno puno raditi, da je časno plaćati poreze, ili čak poduzetnički riskirati. www.vjesnik.hr Dodajte svoj komentar |

Sljedeći utorak, 23. studenoga, dan je kada će i službeno Droga Kolinska biti u rukama Atlantica. Zbog toga, ali i dugogodišnje poslovne uspješnosti, Vjesnik je s Tedeschijem porazgovarao o trenutačnom stanju u domaćem gospodarstvu, o krizi i proračunu, ali i o mogućem uvođenju poreza na imovinu. Stojim iza onoga što sam rekao prije desetak dana da ovo još nije dno krize.
Neovisno o tome što vidimo značajan pomak unaprijed u ekonomiji zapadne Europe, prije svega Njemačke. I Hrvatska i regija kojoj geografski pripadamo su u značajnoj krizi. Hoće li biti još veća od današnje, to mi je teško procijeniti, ali bih osobno bio zadovoljan već kada bi stanje u 2011. bilo jednako stanju u ovoj godini, što bi značilo da je zaustavljen negativan trend.
NEKADA SAM S PONOSOM GOVORILA GDJE RADIM A DANAS ME SRAM
JER VEČ 7 GODINA NIJE BILO PROMJENA U PLAČI DO NEDAVNO KAD SU MI UZELI TAKOZVANU STIMULACIJU.SADA SAM PRIMILA
2800KN SA PUTNIM TROŠKOVIMA I BEZ REGRESA I BEZ USKRSNICE.HVALA LOŠEM VODSTVU!
Najveća njemačka je izgubila 300 milja eura. Pa nikom ništa. Kikiriki.