NORTH AMERICA
EUROPE
SixSigma - svi naslovi
- Radi, troši, radi, troši…
- Rizični kapital - jamac uspjeha?
- Kako zaraditi prema Richdadu
- Rodoslovno stablo važnije od znanja
- Ne žele raditi, jer već ionako dobro žive
- Novi ciklus Zemlje - Mijenjanje njenog magnetizma
- Outsourcing - temelj nove podjele rada
- Profiteri otuđenja postmodernizma
- Načini rješavanja sukoba
- Mobbing - psihološki i moralni teror
| Mobbing - psihološki i moralni teror |
|
Izrugivanje, klevetanje, prijetnje, iznošenje lošeg mišljenja o načinu rada, brzini ispunjavanja radnih zadataka, intelektualnih sposobnosti, smanjivanje plaće, preseljenje na lošije radno mjesto ugrožavaju čast, ugled, integritet i ljudsko dostojanstvo ugrožene osobe koja najčešće ne zna prepoznati što se zbiva i osjeća se bespomoćno, ugnjetavano, jadno.
Objašnjava da mobbing potječe od engleskih riječi "mob" i "mobbish", a znači nekoga "prisilno, vulgarno, manirom ološa, psihički dokrajčiti, društveno potpuno degradirati, uništiti ga i isključiti iz društvenog života". Ako je i pojam nov, istraživanje koje je dr. Koić provela sa suradnicima 2002. godine pokazalo je da se zaposleni u Hrvatskoj masovno susreću s mobingom. Neki oblik mobinga doživljava od 15,4 do 53,4 posto djelatnika.
Na definiranje termina utjecala su istraživanja Konrada Lorenza koji je opisao ponašanje nekih životinja koje se udružuju protiv jednog člana, napadaju ga i istjeruju iz zajednice, a ponekad ga dovode i do smrti. U engleskom govornom području često se koristi i izraz bullyng koji se odnosi uglavnom na slično nasilje u školi. Često nemaju svoga privatnoga života ili su s njime nezadovoljne pa okupljaju grupu ljudi kojoj dokazuju svoju moć i osiguravaju dominantni položaj na račun straha slabijih. Ostali staju na njihovu stranu kako ne bi postali žrtvama. S moćne pozicije lakše se može manipulirati ljudima i nema ravnopravnog odnosa. Mnogi od mobbera to rade svjesno, kako bi se pokazali nezamjenjivima u organizaciji tvrtke, prikrivajući svoje neznanje i slabosti. U Hrvatskoj je mobing češći u državnim službama koje karakterizira čvrsta hijerarhijska struktura i u tvrtkama u kojima postoje problemi i napetosti uzrokovani nužnom reorganizacijom poslovanja. Žrtvu se premješta u ured udaljen od radnih prostora ostalih kolega. Dobiva samo nebitna i besmislena zaduženja i radne obveze koje su ispod njene profesionalne razine ili joj daju zadatke koje ne može riješiti ili stalno dobiva nova zaduženja. Njezin rad se često kritizira, makar bio profesionalno obavljen. Žrtvu se optužuje za propuste koji se nisu dogodili. Ne raspolaže važnim informacijama. Konstantno je izložena ismijavanju i šalama na račun govora, držanja, hoda, odijevanja, privatnog života, nacionalnosti, spola, rase i sl. U svojoj kulminaciji mobing također zna obuhvaćati i prijetnje fizičkim nasrtajem, seksualno ugrožavanje, teror telefonskim pozivima. Potisnuta agresija prerasta u pravi psihološki teror. U vrtlogu spletki, poniženja, prijetnji i psihičkog zlostavljanja i mučenja žrtva gubi svoje profesionalno i ljudsko dostojanstvo i postaje manje vrijednim subjektom. U radnom okruženju gubi ugled, potporu, pravo glasa. U trećoj fazi već obilježena i permanentno zlostavljana osoba postaje "vrećom za udarce" i "dežurnim krivcem" za sve propuste i neuspjehe kolektiva. Predzadnja faza je karakteristična po očajničkoj borbi za opstanak žrtve mobinga, kod koje se tada pojavljuje sindrom izgaranja na poslu, tj. kronični sindrom umora (burn-out ), psihosomatski ili depresivni poremećaji. Kao posljedica ove četiri faze i uglavnom nakon višegodišnjeg teroriziranja, žrtve obolijevaju od kroničnih bolesti i poremećaja, napuštaju posao ili posežu za suicidalnim izlazom.
Burn-out Mjere i savjeti za suzbijanje mobbinga
Dobar management je rijedak Razmislimo li malo o ljudima koji su dio kolektiva u kojem se s osjećajem strepnje i mučnine u želucu ide na posao, shvaćamo da smo još nedorasli. Mi se guramo, ulizujemo, plačemo, potkupljujemo na razne načine i uz sve to zaboravljamo na osnovna pravila društvenoga ponašanja i kućnog odgoja. Sve se to rasplinulo kao mjehurić negdje duboko u nama u težnji da dosegnemo sve više postavljene granice. I dok nam nos para strop, zaboravljamo kako sačuvati svoj dignitet i ostavimo se takvog ponašanja. Nažalost – rijetko tko se može pohvaliti dobrim menadžmentom, ali ako to već nije usađeno u nama, nužno je postojanje pravila – i to zakonskih! Iako se prema članku 30. Zakona o radu mogu procesuirati slučajevi mobinga, sudska praksa je neučinkovita. Stoga za svako radno mjesto u Hrvatskoj treba jasno definirati što je dozvoljeno, a što nije i navedene posljedice za isto. Svi djelatnici moraju biti upoznati sa zakonom, a posebno sa posljedicama. Za početak...
A do tada je najučinkovitiji zaključak psihologinje Tanje Purete: „Pravu strategiju protiv mobinga čini ulaganje u sebe i svoje znanje, tako da u bilo kojem trenutku možete spakirati kofere i otići, kao i održavanje mreže poznanstava u drugim tvrtkama “ Piše: Lana Rogošić-Blagojević, SixSigma, 2008.
|

Mobing je poseban oblik ponašanja na radnom mjestu kojim jedna osoba ili skupina ljudi sustavno psihički ponižava i zlostavlja drugu osobu.
Dr. Elvira Koić, šefica Odjela psihijatrije Županijske opće bolnice u Virovitici, kaže da se kao specijalist psihijatar često susreće sa psihičkim zlostavljanjem kao uzrokom pobolijevanja radnika različitih struka. „Sada, nakon deset godina psihijatrijske opće prakse, usudim se reći da se svatko od nas nekad tijekom karijere našao u položaju žrtve mobinga, ali i zlostavljača“, tvrdi dr. Koić.
Mobberi su manje sposobne, ali utjecajne osobe koje smatraju da imaju pravo samo uzimati, bez osjećaja za kolektiv i empatiju.
U prvoj fazi se kao potencijalna osnova mobinga pojavljuje neriješen konflikt među suradnicima, koji u konačnici rezultira poremećajem u međuljudskim odnosima. Prisutna je lažna ljubaznost uz istovremeno pretrpavanje poslom ili oduzimanje radnih zadataka. Izvorni se sukob zaboravlja, a agresija usmjerava prema odabranoj osobi. Prva faza, koja može potrajati dulje vrijeme, prelazi u drugu.
Zdravstvene posljedice koje se mogu javiti kod žrtve su fizički poremećaji kao npr. kronični umor, glavobolje, nesanica, vrtoglavice, probavne smetnje, prekomjerna tjelesna težina ili mršavljenje, različiti psihosomatski sindromi poput ubrzanog lupanja srca, osjećaja pritiska u grudima, nedostatka zraka, smanjen imunitet, povećana potreba za alkoholom, sedativima, cigaretama; emocionalni poremećaji - depresija, burn-out sindrom, emocionalna praznina, osjećaj gubitka životnog smisla, anksioznost, gubitak motivacije i entuzijazma, apatija ili hipomanija, poremećaj prilagodbe te bihevioralni simptomi - iritabilnost, projektivnost, nekritično rizično ponašanje, gubitak koncentracije, zaboravnost, eksplozivnost, grubost, bezosjećajnost, rigidnost, stalna okupiranost poslom, obiteljski problemi, razvod braka, suicid žrtve.
Sve što možete napraviti ukoliko ste žrtva mobinga jest da pismeno zabilježite svaki nasrtaj i arhivirate sve pismene dokumente. O onome što vam se događa obavijestite osobu iz vaše radne sredine u koju još uvijek imate povjerenja, a ako takva osoba ne postoji, s povjerenjem se obratite aktivisti nekog od udruženja za zaštitu ljudskih prava, za jednakost spolova ili sl. Otvoreno razgovarajte s osobom koja vas zlostavlja o njenom ponašanju i postupcima. Recite zlostavljačima neka prestanu sa svojim ponašanjem i nemojte dopustiti da budete uvučeni u takav krug. Požalite se osobi koja vam je izravno nadređena. O svemu biste trebali moći obavijestiti kadrovsku službu i upravu poduzeća. U slučaju pojave psihičkih ili tjelesnih poremećaja, potražite savjet psihologa, psihijatra, liječnika Potražite savjet pravnika koji se bavi radnim pravom. Trenirajte komunikacijske vještine i tehnike relaksacije.
Unaprijed hvala
BOK!
nikad nemojte dati da Vam manje sposobni ljude kroje sudbinu , samo se treba izdići iznad toga ..
Ptanje je svakako za psihologa ali iz vlastitog iskustva znam da toga ima u svakoj malo većoj firmi.
Obično se slabići grupiraju da imaju privid da su jači od individualaca. Toga će uvijek biti i mislim da bi trebala ustrajati na svom stavu, ne lomiti kičmu zbog drugih, pa će s vremenom shvatiti da urota nije uspjela. Ili pričekaj dok se ne posvađaju... :-)
ja sam bila žrtva mobinga gotovo dvije godine i to seksualno uznemiravanje od strane šefa. a bilo je tu svega na taj perverzni način tako da sam jednom samo izjurila van u pola radnog vremena. ipak sam sebe obranila od fizičkih nasrtaja. u početku je lakše trpiti ali obrambeni mehanizmi se iscrpe i onda više ne znaš "kud goniš". jedno vrijeme sam stalno plakala a da ne govorim da je to utjecalo na privatni aspekt života.
promijenila sam posao. sada ima elemenata zlostavljanja posve drugačije naravi. kolegica je patološka lažljivica ali jako moćna pa stalno "huška" jedne na druge, laže da nas posvađa i ugrozi nam ugled na poslu, što opet nju diže u očima pojedinaca... ja sam nasreću premještena pa sam nekako prokužila što čini ali svaki moj dogovor sa šefom njezinim utjecajem biva prekinut.
ne trpiti. posao može biti izvor zadovoljstva koji uljepšava život. i to sam nasreću doživjela ranije. posljedice mobinga se teško liječe. ja i sada pitam sebe zašto mi nitko nije pomogao, zašto nisam otišla. i sada plačem kad mislim o tome ili iskrsne negdje iz podsvijesti kao nemoć. znam da nikada više neću imati isti pogled na struku i na rad. sretno vam svima. ;)
A JA: od izrazito zdrave osobe sam se pretvorila u 30.-godišnjeg bolesnika (policistični jajnici,iznenadni napadi temperature od 40*C, naleti depresije, problemi sa hormonima, problemi sa probavom, debljanjem / mršavljenjem)...
KRAJ: na bolovanju sam već duže vrijeme i tražim novi posao.
ZAKLJUČAK:nitko ti neće pomoći jer se zlostavljača boje, pa si ti, srećo, pomozi sam i bježi.I JOŠ:zapamti ime i prezime DOTIČNE,kao i imena njene djece gospodina supruga i vrati kad i gdje se najmanje nadaju TOČKA
Kolege okolo je cesto znala pitat znal ona smota išta radil ona šta i tako cesto me je zvala nesposobnom itd.
Al danas me je premjestila na najlošije radno mjesto i to da radim sa osobom koja mi je nož zabijala u leđa i stalno moje greške cinkala,kako da ja sad radim sa njom?
bi,a sve u cilju izgradnje dobre zdrave radne atmosfere. Nekoliko radnika je počelo odbijati obavljanje poslova i mesti sa mnom, naredjivati mi i neprimjereno se ponašati. Promjenila sam svoje ponašanje tako da sam svakoga stavila na mjesto gdje pripada uz molbu da svatko radi svoj posao i poštiva tuđe granice. Inenovani radnici su počeli vršiti mobing nada mnom meni pripisivati ono što oni rade i to traje pune tri godine. Upravo se spremam na pokretanje sudskog postupka jer nemam više drugog načina da se zaštitim.
Više nisam na tom poslu i prošlo je više mjeseci od toga. Osjećam sram, stid i krivnju što nisam odmah kad je to počelo pobjegla glavom bez obzira. Umjesto toga sam s osmijehom i prebacivanjem na šalu izbjegavala seksualno uznemiravanje od strane šefa.
Sada moram živjeti s tim sjećanjima svaki dan. Osjećam se krivom i prljavom zbog toga što sam ostala tamo nakon što je to počelo, jer sam se brinula za egzistenciju.
Nije me uspio "pokoriti" i provesti svoje bolesne misli u djelo, nisam taj tip žene, al svejedno se osjećam loše, jako loše zbog svega. Tim više što mi je struka usko vezana uz ovakve stvari. Trebala sam tog bolesnika srediti da netko drugi ne doživi to što sam ja doživjela.
Išla sam na psihoterapiju zbog toga, pomoglo je donekle, al takve stvari se ne mogu zaboraviti Valjda samo naučiš živjeti s tim i da treba pobjeći dok to traje, bez obzira na sve.
Dostojanstvo nema cijenu.
ALI" MORA se podnositi jer ... kako danas doći do drugog radnog mjesta poslije 55???
Evo slučaja ....
Čovjek radi četiri godine u maloj privatnoj firmi sa 6 osoba ...
(u centru grada ..)
tri i pol godine na odredjeno.. i nedugo je potpisan ugovor na neodredjeno ....
ali ....
moralo se prije toga potpisati bianko list u slučaju da se gospodin poslodavac ipak odluči dat dotičnome otkaz .. i sad, potpis ima ... i može ga koristiti ak mu se prohtije radnika otpustiti...
U te četiri godine ni dana godišnjega.... poslodavac ga nikad nije pitao kad češ na godišnji , ideš li na godišnji??? ....
Dotičnom radniku se toliko posla natura, da mora raditi često i dvije smjene
.... Ne dodje li u "tudju smjenu" šef je nezadovoljan, prigovori slijede ...
Čovjek je na putu da pukne, podstanar, trudi se nadčovječanskim snagama ...mi to sve gledamo do kuda će to ići .. poduzeti nešto???? ... ha!! nema šanse jer .. zna se ... "ima drugih ljudi koji će znat bolje obavljati te poslove"
to su često riječi dragog sadiste od poslodavca.
Trpi i radi dok ne zlipsaš kao konj! jer bojiš se što sutra, što ako kaže, ne trebam te više, jer bjanko list je kod njega!!!
kome se kvalitetno obratiti jer više je strašno za gledati!!!! naravno a da poslodavac nezna tko ga je prijavio....
Prestrašena i umorna, s bezbroj simptoma i uz psih. pomoć psihijatra očekujem da konačno istina dođe na vidjelo. Kolege, poltroni, prodane duše i sitne lopine žmire, šute i naravno ništa ne vide, prodali se za neki honorar, bolju satnicu i to je to...i takvi ljudi rade u odgojno obrazovnim ustanovama....možda će novi ministar napraviti reda.
Ono što me još više muči i rastužuje je što se svi mi javljamo s problemima, a očito nitko nema i ne nudi nikakvo rješenje?? Cijelo jutro googlam u potrazi za rješenjem i pomoći, ali ne nalazim ništa?! je li to moguće?? Ja sam, do dolaska novog direktora (sad će godina dana) uživala u svom poslu i želim ga i dalje raditi i uživati u njemu, ne prihvaćam da moram "spakirati kofere i bježati"?! Pa koliko je uopće teško danas naći novi posao :(((?!
Kako ženi koja misli da je državna uprava privatno vlasništvo stati nakraj?
Mislim da vam ja mogu dati neke dobre savete.
Ja sam izlozena mobingu 1 godinu i na kraju dobila
suspenziju i sprema mi se otkaz.
Sada podnosim TUZBU ZA MOBING (sudu) i borim se da
moberu (direktorki skole) dokazem da me ne moze kinjiti i slomiti. Ja sam jaka i imam iskustva ali
moje mladje kolege (pocetnici) su strasne zrtve te
iste osobe i ja sam odlucila da stanem na njihovu
stranu. Vazno je da imate dobrog prijatelja koji vas stiti i da se borite. Verujte u sebe, budite mudri da vas INKVIZITOR (mober) ne dovede na giljotinu. Zakon ce biti sve jaci vremenom. SRECNO!
Nekoga prebiti zaprimjer. to je ucinkovitije od 100 i1000 razgovora.to je jedini jezik kojeg moberi razumiju
Radim u državnoj službi i jako dobro znam što je mobing. godinama ga trpim više puta i pukao psihički. No odlučio sam tome stati na kraj i boriti se za svoja prava. Vrlo teška situacija jer nitko od nadređenih ne želi te saslušat a ako te i sasluša onda se gleda kako bi to sve ostalo u firmi. Nažalost u razgovoru sa advokatom vidljivo je da se boji upustiti u pravnu proceduru jer iskustva su na strani mobera (zlostavljača). Moram priznat da sam ipak pokazao svom zlostavljaču da i nije neka faca te mu jasno dao do znanja da mu neću popustiti te mu pokazati tko je jači. za kraj savjet: iako su to teške situacije i psihički i fizički a osobito se osjete i u obitelji, upravo obitelj vam mora biti temelj da idete dalje jer to je ono zbog ćega živite i za što se borite! napuštanjem radnog mjesta i traženjem drugog možete doći ponovo na isto i proživljavati opet sve iz početka. Zato odlučno recite NE!!! i borite se za svoja prava!!!
Radim kod privatnika u jednoj radji skoro dvije godine i par puta se desilo da mi opsuje mater zbog neke greske, a da ne spominjem razna ponizavanja i potcijenjivanja svega sto uradim,smanjivanje plate, nekad me strah i da me ne udari, nekad mi se cini kao da i nagovijesti i razne druge stvari, ali ustvari nikad mi ne bi dao otkaz jer mu je tesko naci radnika jer je tezak skroz, i svi ga znaju, bilo je masa radnika koji su mu dolazili po nekoliko dana, niko mu ne odgovara, kriteriji su mu previsoki, nema neke skole za taj posao, sve moras tu nauciti, vecina ih i pobjegne, a ljudi ga znaju, mali je grad i tak... Ja ga opomenem fino lijepo jednom za to medjutim , skoro on to ponovi, haj ja predjoh preko toga, ne prodje ni 5 dana a on opet, opsova mi mater, e sad cu mu rec nek on nadje nekog da mu psuije mater stalno ako moze, meni nece, pa bice nekog posla, dosta mi je i krize vise, radicu sta bilo, nego da me vise neko ponizava stalno. Kako da se ja borim protiv njega kad je on takav i to je njegocva radnja, privatnik je najgori al tesko do posla sta da se radi. Al znam ja, ispricat ce se on i tako dalje do sljedeceg puta, takav nam je zivot, suti i trpi.
Kolektiv i radna atmosfera su bili ok,dok ga nije ona preuzela.Vrijeđanje,psovanje,laž,manipuliranje sastavni su dio njezinog upravljanja kolektivom.Totalno demotivirajuće djeluje na radnike,a iako to svi znaju i komentiraju međusobno,trpe njeno ponašanje i linijom manjeg otpora čuvaju svoj posao.Ona uvijek prijeti svojom pozicijom i odašilje poruke tipa :tko nju nagazi,bolje ga ga nema.Danas je nažalost došlo takvo vrijeme,da se u općoj borbi za preživljavanje i održavanje egzistencije nemaš kome požaliti,jer unaprijed znamo ishod cijele priče.Šefica je patološka lažljivica i u stanju je izreći laži da nas dokrajči.A nema tog sindikata,niti kadrovske koji će uvažiti mišljenje radnika.
Radi se po sistemu,svi ste vi zamjenjivi i trpit će te šta vam se kaže,jer sve ono šta odstupa od toga,smatra se povredom radnog odnosa.Osobno sam proživjela i svakodnevno proživljavam torturu,a grč želuca,znojenje dlanova i tuga neizmjerna, sastavni su dio mog života.
Zakon nas ne štiti,pa nije lako reći da tražimo novi posao.Znamo svi kakva je situacija u državi..u kojoj toliko ljudi nema ni za kruh.Želimo i moramo raditi,ali naše ljudsko dostojanstvo ponašanjem dotične je totalno pogaženo.
I što na kraju ostaje? Jednostavno trpiti i patiti dok nas potpuno ne uništi.
moj rad u poduzeću slatkih proizvoda završio sa VRLO GORKIM OKUSOM U USTIMA!Svim prijateljima i poznanicima preporučujem da paze kako i na koji način koriste proizvode DR.OETKER JER MENI JE JAKO LOŠE OD NJIH!!!
pod maskom dr.oetker praška za pecivo diskriminiraju radnike!!!!!
Dosta mobbingu imamo sve papire idemo u dokazivanje na sud!!!
djelatnici prodaje Dr.Oetker Hrvatska
Puno ste mi pomogli sa svojim komentarima....Naime ja TEK SAD nakon nekoliko godina rada shvaćam s kim radim i tko mi je nadređena osoba i što radi....Naime držim da sam pametna, sposobna i draga osoba, isto drže i ostale kolege na poslu. Svima je nadređena ženska osoba sklona vikanju i ispoljavanju frustracija, riječ je o mladoj ženskoj osobi koja je na funkciju došla ne na račun vlastitih sposobnosti...Neki od kolega trpe strah od nje, neki od kolega se ponašaju kao da ih nije briga...Ovi iz prve skupine trpe javna omalovažavanja, većinom na račun rada od strane dotične nadređene...No to je većinom kada je gospodična pod većim stresom...Danas sam evo ni kriva ni dužna došla u situaciju da su mi se ruke tresle i da sam se htjela fizički obračunati s tom osobom, ali me zaustavila više sila jer sama brinem za sebe...Očekujem ista ponižavanja u budućnosti sve dok ne nađem drugi posao (sami znate kakvo je vrijeme danas došlo). Sad me zanima Vaše mišljenje: FIZIČKI SE OBRAČUNATI I PRIJETITI TUŽBOM (ali nasamo bez svjedoka) ILI ŠUTKE IGNORIRATI DOTIČNU? Hvala Vam... i joše jedna stvar-ne dajte se ljudi...Bog sve vidi i sve zna.....
1. Pošaljite anonimno pismo nadređenima, sve do vrha, do uprave, neka svi znaju s kim imate posla.
2. Ako to ne pomogne, kupite sprej sa nekom lijepom bojom i svako malo toj osobi ostavite poruku na autu, pa nek razmišlja
3. Ako niti ti signali ne pomognu, onda vam je vrijeme za prijavu udruženju protiv mobbera, pa i prijava javnom pravobranitelju.
Nadam se da sam pomogao. :-)
Čitajući vaše priče nije mi ni malo lakše jer sam žrtva već 12 godina i ne znam što da radim.
Nakon 24 godine rada u velikom gradu vratila sam se u grad svog rođenja gdje sam trebala raditi s djecom s posebnim potrebama.Ali, gle čuda.Zdravu, ali nestašnu i emocionalno nezrelu djecu,te djecu slabijeg imovinskog statusa proglasili su djecom s teškoćama.Tražeći prava za njih počinju muke za mene. Uspjela sam ih većinu vratiti u redovne razrede, ali pod cjenu mog otkaza.Dobivam drugo radno mjesto u manjem gradiću, ali ne dovoljno udaljenog da nova Ravnateljica ne bi saznala kako sam u borbi s bivšom ravnateljicom i njezinim poltronima izašla kao pobjednik.
Nova me optužuje za sve i svašta. Nastoje me i ona i pedagoginja proglasiti neuračunljivom.Izmišljaju,ogovaraju me, ponižavaju, a sad idu već toliko daleko da trpe i oni koji samnom razgovaraju. Što mi je činiti?
Pod čijom je zaštitom ???
SABORSKE ZASTUPNIKE PAK PRVO TREBA PROBUDITI A ONDA IH TOM TEMOM POZABAVITI!!!
ŽVAČU, DRIJEMAJU, KOPAJU NOS I DOPISUJU SE CEDULJAMA, - A POSLIJE FITNESS, KLOPA I ŠETNJA LIJEPOM NAŠOM MOBBINGIRANOM I SEDIRANOM...-
Dajte, da se ti odnosi na poslu barem donekle srede!
Malo poštenih, prestašeno gleda, drhti kak pruće a nadređeni goropadno žderu živu radničku silu.Koja Europa i kada?!? Zakon o mobbingu trebamo!!!
JER ĆEMO POČETI MLATITI BAGRU FRUSTRIRANU!!!
STRUČNJACI GDJE STE?
ZAKONODAVCI GDJE STE?
NARODE,- VRIJEĐAJU NAS, KLEVEĆU, OMALOVAŽAVAJU, KRADU, PRIJETE, PODMEĆU, PROZIVAJU, LAŽU...ŠTO NAM JE ČINITI?
vrijeme je da se počnete ponašati asertivno.
Proguglajte što to znači i o čemu se radi, siguran sam da će vam pomoći protiv mobbera. Sretno.