centar_left1

FOREX

NORTH AMERICA

EUROPE

Mobbing - psihološki i moralni teror

mobbing_06Mobing je poseban oblik ponašanja na radnom mjestu kojim jedna osoba ili skupina ljudi sustavno psihički ponižava i zlostavlja drugu osobu.

Izrugivanje, klevetanje, prijetnje, iznošenje lošeg mišljenja o načinu rada, brzini ispunjavanja radnih zadataka, intelektualnih sposobnosti, smanjivanje plaće, preseljenje na lošije radno mjesto ugrožavaju čast, ugled, integritet i ljudsko dostojanstvo ugrožene osobe koja najčešće ne zna prepoznati što se zbiva i osjeća se bespomoćno, ugnjetavano, jadno.

Prosječno je vrijeme trajanja terora prije reakcije žrtve šest do petnaest mjeseci, a sve zbog straha od gubljenja posla koji se u današnje vrijeme teško nalazi. 

Svatko je bio žrtva

mobbing_02Dr. Elvira Koić, šefica Odjela psihijatrije Županijske opće bolnice u Virovitici, kaže da se kao specijalist psihijatar često susreće sa psihičkim zlostavljanjem kao uzrokom pobolijevanja radnika različitih struka. „Sada, nakon deset godina psihijatrijske opće prakse, usudim se reći da se svatko od nas nekad tijekom karijere našao u položaju žrtve mobinga, ali i zlostavljača“, tvrdi dr. Koić.

Objašnjava da mobbing potječe od engleskih riječi "mob" i "mobbish", a znači nekoga "prisilno, vulgarno, manirom ološa, psihički dokrajčiti, društveno potpuno degradirati, uništiti ga i isključiti iz društvenog života".

Ako je i pojam nov, istraživanje koje je dr. Koić provela sa suradnicima 2002. godine pokazalo je da se zaposleni u Hrvatskoj masovno susreću s mobingom. Neki oblik mobinga doživljava od 15,4 do 53,4 posto djelatnika.

Počeci istraživanja

Sustavno proučavanje takvog ponašanja počelo je prije dva desetljeća (1980-ih godina pod inicijativom  Heinza Leymanna). Naziv je stvoren od engleskoga glagola to mob, što znači nasrnuti u masi, bučno navaliti na nekoga, i imenice "mob" koja znači rulja, gomila, puk, svjetina, ološ.

Na definiranje termina utjecala su istraživanja Konrada Lorenza koji je opisao ponašanje nekih životinja koje se udružuju protiv jednog člana, napadaju ga i istjeruju iz zajednice, a ponekad ga dovode i do smrti. U engleskom govornom području često se koristi i izraz bullyng koji se odnosi uglavnom na slično nasilje u školi.

U Hrvatskoj se o mobingu počelo govoriti tek 2000.godine, a ima ga vjerojatno i više nego u Europi. Spominje se Finska u kojoj je riječ o 15 posto radnika, Velika Britanija i Nizozemska sa 14 posto žrtava, a u zemljama Europske Unije na mobing se tuži prosječno devet posto zaposlenika.  

Tko su mobberi?

mobbing_01Mobberi su manje sposobne, ali utjecajne osobe koje smatraju da imaju pravo samo uzimati, bez osjećaja za kolektiv i empatiju.

Često nemaju svoga privatnoga života ili su s njime nezadovoljne pa okupljaju grupu ljudi kojoj dokazuju svoju moć i osiguravaju dominantni položaj na račun straha slabijih.

Ostali staju na njihovu stranu kako ne bi postali žrtvama. S moćne pozicije lakše se može manipulirati ljudima i nema ravnopravnog odnosa.

Mnogi od mobbera to rade svjesno, kako bi se pokazali nezamjenjivima u organizaciji tvrtke, prikrivajući svoje neznanje i slabosti. U Hrvatskoj je mobing češći u državnim službama koje karakterizira čvrsta hijerarhijska struktura i u tvrtkama u kojima postoje problemi i napetosti uzrokovani nužnom reorganizacijom poslovanja.

Žrtve su ignorirane

U radnom okruženju žrtva ne uspijeva doći do riječi, stalno je prekidaju u govoru. Ignorirana je kao da ne postoji. Isključena je iz društvenog života na poslu. Najčešće osjeća nelagodu nakon što suradnici prekidaju razgovor kada žrtva ulazi u prostoriju.

Žrtvu se premješta u ured udaljen od radnih prostora ostalih kolega. Dobiva samo nebitna i besmislena zaduženja i radne obveze koje su ispod njene profesionalne razine ili joj daju zadatke koje ne može riješiti ili stalno dobiva nova zaduženja. Njezin rad se često kritizira, makar bio profesionalno obavljen.

Žrtvu se optužuje za propuste koji se nisu dogodili. Ne raspolaže važnim informacijama. Konstantno je izložena ismijavanju i šalama na račun govora, držanja, hoda, odijevanja, privatnog života, nacionalnosti, spola, rase i sl. U svojoj kulminaciji mobing također zna obuhvaćati i prijetnje fizičkim nasrtajem, seksualno ugrožavanje, teror telefonskim pozivima.

Pet osnovnih razvojnih faza mobbinga

mobbing_03U prvoj fazi se kao potencijalna osnova mobinga pojavljuje neriješen konflikt među suradnicima, koji u konačnici rezultira poremećajem u međuljudskim odnosima. Prisutna je lažna ljubaznost uz istovremeno pretrpavanje poslom ili oduzimanje radnih zadataka. Izvorni se sukob zaboravlja, a agresija usmjerava prema odabranoj osobi. Prva faza, koja može potrajati dulje vrijeme, prelazi u drugu.

Potisnuta agresija prerasta u pravi psihološki teror. U vrtlogu spletki, poniženja, prijetnji i psihičkog zlostavljanja i mučenja žrtva gubi svoje profesionalno i ljudsko dostojanstvo i postaje manje vrijednim subjektom.

U radnom okruženju gubi ugled, potporu, pravo glasa. U trećoj fazi već obilježena i permanentno zlostavljana osoba postaje "vrećom za udarce" i "dežurnim krivcem" za sve propuste i neuspjehe kolektiva. Predzadnja faza je karakteristična po očajničkoj borbi za opstanak žrtve mobinga, kod koje se tada pojavljuje sindrom izgaranja na poslu, tj. kronični sindrom umora (burn-out ), psihosomatski ili depresivni poremećaji. Kao posljedica ove četiri faze i uglavnom nakon višegodišnjeg teroriziranja, žrtve obolijevaju od kroničnih bolesti i poremećaja, napuštaju posao ili posežu za suicidalnim izlazom.

Prema istraživanjima 55% je okomiti, 45% vodoravni mobing. Okomiti mobing događa se kada pretpostavljeni zlostavlja jednog podređenog radnika ili jednog po jednog dok ne uništi cijelu skupinu (zato se još naziva i bossing) ili kada jedna skupina radnika zlostavlja pretpostavljenog (što se događa u 5% slučajeva). Horizontalni mobing odvija se između radnika na jednakom položaju u hijerarhijskoj ljestvici.

Posljedice mobbinga na radnom mjestu

mobbing_04Zdravstvene posljedice koje se mogu javiti kod žrtve su fizički poremećaji kao npr. kronični umor, glavobolje, nesanica, vrtoglavice, probavne smetnje, prekomjerna tjelesna težina ili mršavljenje, različiti psihosomatski sindromi poput ubrzanog lupanja srca, osjećaja pritiska u grudima, nedostatka zraka, smanjen imunitet, povećana potreba za alkoholom, sedativima, cigaretama; emocionalni poremećaji - depresija, burn-out sindrom, emocionalna praznina, osjećaj gubitka životnog smisla, anksioznost, gubitak motivacije i entuzijazma, apatija ili hipomanija, poremećaj prilagodbe te bihevioralni simptomi - iritabilnost, projektivnost, nekritično rizično ponašanje, gubitak koncentracije, zaboravnost, eksplozivnost, grubost, bezosjećajnost, rigidnost, stalna okupiranost poslom, obiteljski problemi, razvod braka, suicid žrtve.

Burn-out

Burn out je progresivni gubitak idealizma, energije i smislenosti vlastitog rada koji doživljavaju ljudi u kao rezultat frustracija i stresa na poslu. Izgaranje na poslu nije isto što i umor. Umor ne uključuje promjene stavova prema poslu i ponašanje prema klijentima. Izgaranje se također povezuje s mnogim negativnim emocijama, npr. depresijom, nedostatkom snage, nezadovoljstvom, strahom, neodgovarajućom kvalitetom života i beznađem, gubitkom samopouzdanja, nemogućnosti prosudbe i donošenja odluka; emocionalnom iscrpljenošću, osjećajem nemogućnosti vladanja emocijama zbog stalne i dugotrajne izloženosti stresnim situacijama, depersonalizacijom - patološki promijenjenim doživljajem osobnog identiteta.

Mjere i savjeti za suzbijanje mobbinga

mobbing_05Sve što možete napraviti ukoliko ste žrtva mobinga jest da pismeno zabilježite svaki nasrtaj i arhivirate sve pismene dokumente. O onome što vam se događa obavijestite osobu iz vaše radne sredine u koju još uvijek imate povjerenja, a ako takva osoba ne postoji, s povjerenjem se obratite aktivisti nekog od udruženja za zaštitu ljudskih prava, za jednakost spolova ili sl. Otvoreno razgovarajte s osobom koja vas zlostavlja o njenom ponašanju i postupcima. Recite zlostavljačima neka prestanu sa svojim ponašanjem i nemojte dopustiti da budete uvučeni u takav krug.  Požalite se osobi koja vam je izravno nadređena. O svemu biste trebali moći obavijestiti kadrovsku službu i upravu poduzeća. U slučaju pojave psihičkih ili tjelesnih poremećaja, potražite savjet psihologa, psihijatra, liječnika Potražite savjet pravnika koji se bavi radnim pravom. Trenirajte komunikacijske vještine i  tehnike relaksacije.
I poslodavac i zaposlenici trebaju znati što je mobing, da je kažnjiv i kome se trebaju obratiti za pomoć. Potrebno je garantirati dostupnost stručnih osoba koje će se baviti prijavljenim zlostavljanjem, s tim da te osobe moraju biti nepristrane tj. ne smiju biti zaposlene u tom kolektivu.

Dobar management je rijedak

Razmislimo li malo o ljudima koji su dio kolektiva u kojem se s osjećajem strepnje i mučnine u želucu ide na posao, shvaćamo da smo još nedorasli. Mi se guramo, ulizujemo, plačemo, potkupljujemo na razne načine i uz sve to zaboravljamo na osnovna pravila društvenoga ponašanja i kućnog odgoja. Sve se to rasplinulo kao mjehurić negdje duboko u nama u težnji da dosegnemo sve više postavljene granice. I dok nam nos para strop, zaboravljamo kako sačuvati svoj dignitet i ostavimo se takvog ponašanja. Nažalost – rijetko tko se može pohvaliti dobrim menadžmentom, ali ako to već nije usađeno u nama,  nužno je postojanje pravila – i to zakonskih!

Neučinkovita sudska praksa

Iako se prema članku 30. Zakona o radu mogu procesuirati slučajevi mobinga, sudska praksa je neučinkovita. Stoga za svako radno mjesto u Hrvatskoj treba jasno definirati što je dozvoljeno, a što nije i navedene posljedice za isto. Svi djelatnici moraju biti upoznati sa zakonom, a posebno sa posljedicama. Za početak...
A do tada je najučinkovitiji zaključak psihologinje Tanje Purete: „Pravu strategiju protiv mobinga čini ulaganje u sebe i svoje znanje, tako da u bilo kojem trenutku možete spakirati kofere i otići, kao  i održavanje mreže poznanstava u drugim tvrtkama “

Piše: Lana Rogošić-Blagojević, SixSigma, 2008.
Komentari (105)
1 četvrtak, 13 Studeni 2008 09:27
sanja posavec
da li možete pmoći u sastavljanju tužbe ua mobbing tj. mislim na tehnički oblik tužbe?
Unaprijed hvala
2 Petak, 14 Studeni 2008 14:27
sanja posavec
da li možete p0moći kod sastavljanja tužbe za mobbing
3 Srijeda, 31 Ožujak 2010 15:43
suzana
to je najbolje što savjetujete,"spakovati kofere i otići", katastrofa
4 Srijeda, 21 Travanj 2010 15:15
sonja
najbolje je prijaviti sve nadležnoj inspekciji rada pa neka oni u skladu sa svojim mogućnostima provjere nepravilnosti na radnom mjestu , ne treba šutjeti treba sve reći jasno i glasno pa ako treba i putem medija-boriti se za svoja prava i ne dopustiti pojedincima da se iživljavaju na razne načinine( uglavnom psihološke)...
5 Utorak, 12 Listopad 2010 17:57
đurđa novak
ne,prijaviti mobing i udaljiti se iz kolektiva zakon vas štiti. vidi zakon-
6 Srijeda, 20 Listopad 2010 16:06
podtlačeni
Dragi moji obični i jednostavni ljudi. Na svojoj koži sam osjetio šta znači mobing, klasna segregacija te gnjev osobe koja ne podnosi nižerangirane u istom poduzeću. Ta osoba je naravno vodeća. Nema tog zakona koji može stati na moju stranu, žalio sam se sindikatu i na kraju sam bi šikaniran na radnom mjestu, skoro doživio živčani slom...rekli su da sam nesposoban i pokvaren, smještali mi igre da dobijem otkaz ili smanjenje plaće. Nisu u tome uspjeli, ali tih 2 godine su bile pakao...i tu nitko ništa ne može! Istina je, ako imate drugo rješenje pakujte kofere, jer...drugog rješenja nema!
BOK!
7 Nedjelja, 12 Prosinac 2010 21:33
ružica
ja sam isto doživila mobing na poslu i mislim da ne treba pakirat kofere več se treba borit i pokazat im da nisu u pravu samo što u našoj hrvatskoj se nemaš kome žalit premalo se pridaje mobingu na poslu naspram onog kolko ga ima u hrvatskoj
8 Nedjelja, 19 Prosinac 2010 19:05
vjekoslava
Ja sam izdržala mobing 10 godina radeći u Zagrebu u jednoj ustanovi. Morala sam raditi jer se nemam od čega drugog uzdržavati. Ovdje se govori o godini dana a ja punih deset i na kraju sam dobila otkaz zbog bezazlene greške. Sva sreča da sam mogla u pezniju. Što kažete na to
9 Utorak, 19 Travanj 2011 23:40
mike
trpim jer su plata ,radno vrijeme i posao u redu ali patim psihički godinama ...Evo npr danas prilazi mi šef i govori da sam nešto krivo uradio..Moja obrana ne pomaže jer me prekida u pola rečenice ..Diže luđečki glas: Gledaš me u uči i lažeš !Ubiču te !! Ubiču tebe pa sebe ..skočiču sa zgrade pa nek sve bude gotovo!!?? Prilazi mu žena (i nju stalno maltretira ) i govori da se smiri ..Nakon pola sata kad se smirio kolega priznaje grešku a ja ostatak dana patim od drhtavice ruku i sa ubrzanim pulsom razmišljam kako da ovo okončam jednom za svagda ..JA ili ON popodne me supruga smirila ...neznam dokle ..
10 Petak, 22 Travanj 2011 11:46
franjo
daju mi kao mjesto savjetnika u udruzi a tri četiri godine traje priprema za smjenu pozicije šefa zato što je netko na poznat način završio fakultet a ja kak ti "osnovnu školu" tri godine zabrane određenih poslova i ponižavanja - degradacije kao vrijednog i sposobnog radnika 30 godina.što napraviti???
11 Ponedjeljak, 25 Travanj 2011 19:36
deedee
Radim tek mjesec i pol i već sam osjetila mobbing od nadređenog, od izjava da sam nesposobna, neorganizirana i nedorasla radnom mjestu do prekidanja u riječi i bezobraznog ponašanja. Drži mi predavanja i viče na mene zbog najmanjih pogrešaka ispred svih kolega u prostoriji, blati druge kolege, a sam sebe naziva najpametnijim i najsposobnijim. Postavlja nemoguće rokove, mijenja upute za rad i gleda koliko puta ideš na wc i koliko vremena tamo provodiš. Znoje mi se ruke, stalno sam napeta, neproduktivna, a uz to i neispavana. Svi znaju da je takav....sreća našla sam alternativu i bježim od tamo što prije mogu...
12 Srijeda, 27 Travanj 2011 14:43
mimi
radim 20 godina, a 9 u ovoj, neću imenovati kojoj državnoj firmi, moj šef je kolega sa faxa, u posljednje dvije godine nastupila je promjena, ja sam završila specijalizaciju i stručnija sam u nekim segmentima , ali to je za njega samo ono što mogu nekom savjetovati u slobodnom vremenu uz kavu, a ne na poslu, smatra da sam nekorektna, da ne radim po zakonu, da sam nezainteresirana za posao, daje mi lošije ocjene pri godišnjem ocjenjivanju službenika, ne uvažava moje mišljenje, uvijek mi nađe neku zamjerku, kolegicu u istoj sobi uzdiže u nebesa,meni se ne obraća osim kad sam nešto kriva....
13 četvrtak, 05 Svibanj 2011 10:46
SNJEŽANA
Ja zapravo ne mogu sa sigurnošću trvditi da sam žrtva mobbinga.Moja priča je otprilike ovakva:radim u državnoj firmi 16 godina.Primljena sam u istu svojom zaslugom(bez rodbinskih i inih veza.).S obzirom da mi je to jedini izvor egzistencije,trudila sam se svim silama biti najbolja na poslu.Moj je trud bio prepoznat i rezultirao popriličnim odstupanjem od plaća ostalih kolega,kao i hvalom nadređenih sa naglaskom da sam osoba na "koju mogu uvijek računati".Naš se rad ocjenjuje - bile su to uglavnom najviše ocjene.A onda je počela priča da se to više ne može,počeo mi se smanjivati opseg posla,kako nadređeni ne bi imali problema s kolegicom koja je poprilično glasna,a kojoj se ne usude suprotstaviti.Sada mi je smanjena plaća,uspješnost snižena sa 100% na 60%.U isto vrijeme nagrađeni su kolege koji se nikada nisu trudili i nova osoba koja je primljena preko veze,a sve uz subjektivnu ocjenu neposrednog nadređenog koji u konačnici slabije poznaje posao od mene,a isti ne zna ni raspodjeliti unutar službe.Trenutno sam u teškom psihičkom stanju,a i u nedoumici -šutjeti ili izboriti se za svoje pravo pod bilo koju cijenu( kakve su posljedice - samohrana sam majka dvoje djece).Ako neko misli da mi može pomoći,makar savjetom bila bi zahvalna.
14 četvrtak, 05 Svibanj 2011 11:21
n.n
dragi moji , nema tog zakona koji bi štito nas "male ljude " , ali nikad radi posla nemojte zanemariti prijatelje , rodbinu , djecu i ostale Vama drage ljude , a najbitnije od svega , NIKAD NEMOJTE IZGUBITI DOSTOJANSTVO... ispod neke granice nemojte dati .. ja sam trpele tri godine , al nema više ...nisam ni glupa ni nesposobna , ni ružna ni debela... ja sam samo bila osoba na koju je draga šefica projicirala svoje frustracije , jer kako piše i članak -mobberi su manje sposobne osobe ........
nikad nemojte dati da Vam manje sposobni ljude kroje sudbinu , samo se treba izdići iznad toga ..
15 Nedjelja, 15 Svibanj 2011 23:38
Albertina
maltretira me na poslu nadređeni,strašna poniženja trpim,neznam kako se nisam raspukla i čudim se da sam još uvijek u komadu.Zašto nema kod nas strogog zakona za mobing.
16 Ponedjeljak, 06 Lipanj 2011 23:15
Ljiljana
Nisu samo u Hrvatskoj radnici izloženi mobingu,Srbija vas prati u stopu. Radila sam u stranoj banci i doživela nevidjeni psihički teror od svog rukovodstva.U bankama postoji šema za prisiljavanje ljudi da dobrovoljno odu sa svog radnog mesta " Prvo radnika izdvoje iz kolektiva, daju mu veliki target u zadatak, vrše stalni pritisak na svaki mogući način i on sam napusti svoje radno mesto". Diskriminacija se vrši po više osnova, a najčešći je po starosnom dobu i vrednovanju učinka. Jesam napustila svoj posao, ali smatram da sam sačuvala dostojanstvo i sebe pre svega. Ostalo će rešavati pravosudje...
17 Nedjelja, 12 Lipanj 2011 18:48
jela
Radim u prosvjeti kao spremačica , evo što mi se dešava. Kolegica koja je nešto duže od mene htjela bi da je sve po njenom , a sobzirom da nebi išlo tako skupila je ekipu oko sebe naravno viši stalež koji me pokušava dovesti u red.Svakodnevno slušam ogovaranja koja su na moj račun . Pokušala sam ignorirati to sve ali me sada optužuju da sam nepristojna da ljude ne pozdravljam da sam uvjek smrknuta da je njima dosta toga da čak odbijam poslove koji se od mene traže . Dobila sam usmenu opomenu a ubuduće ako im se nebudem smješkala i pozdravljala s ozirom da te osobe takođe ne pozdravljaju prijete mi sa pismenom opomenom . Ljudi ja samo nemogu biti dvolična . Mene poštuju roditelji od naše djece jer sam prema djeci uredu , sa djecom imam dobru komunikaciju . Gdje mogu dobiti adekvatan odgovor . Ravnatelj nam je alkoholičar i sam je sklon podcjenjivati ljude , Što , Što da radim.
18 četvrtak, 16 Lipanj 2011 16:34
administrator
@Jela
Ptanje je svakako za psihologa ali iz vlastitog iskustva znam da toga ima u svakoj malo većoj firmi.
Obično se slabići grupiraju da imaju privid da su jači od individualaca. Toga će uvijek biti i mislim da bi trebala ustrajati na svom stavu, ne lomiti kičmu zbog drugih, pa će s vremenom shvatiti da urota nije uspjela. Ili pričekaj dok se ne posvađaju... :-)
19 četvrtak, 07 Srpanj 2011 15:42
kassandra
Radim već duže vrijeme u jednoj firmi kao administrativni radnik,sada nakon 3 godine dobila sam ugovor za stalni radni odnos ali s promjenom naziva posla sad sam prodavač,gdje imam mjesečni plan kojeg moram napraviti,ukoliko mi bude falilo šef će mi posudit svog plana ,s tim da mu to na plaći moram vratiti,ili druga verzija da do toga ne dođe spojit ću te sa svojim kolegom koji radi tu i tu pa znaš on ti voli malo ženske ,izbaci ti guzicu i cice ,tj daj mu p...e,ostavi mu svoje vizitke i posao će krenut ,halo ljudi ja radim za 2100kn mjesećno recite jel to mobing ili šta je ,u komi sam nakon toga neznam šta da radim ali nemogu tu ostat radit jer ja se neću prostituirat da bih zadržala radno mjesto.Molim recite dali sam ja možda krivo shvatila bit svega ili sam propustila nešto ?
20 četvrtak, 14 Srpanj 2011 12:25
Sanela
I sama sam u takvoj situaciji.Ljudi moji to je stvarno jadnoi bijedno od strane tih koji nam to rade.Ali glave gore,ostat normalan to je najbitnije.
21 Nedjelja, 31 Srpanj 2011 08:57
hedija
toliko psihicke i patnje dozivi osoba pod mobingom da bi trebalo mobere izjednaciti sa ratnim zlocincima pa cak i gore
22 Nedjelja, 31 Srpanj 2011 09:08
hedija
Psihicki se unistavaju oni koji necemu vrijede a prednost se daje onima koji nisu niti inteligentni niti humani meni to lici na unistavanje inteligencije i sposobnih ljudi pa ako imalo razmislite shvatit cete sta hocu da kazem .Osim toga pogledajte sto je grijeh a sto mobing ide ramazan ako uporedite te dvije stvari dobit cete da je mobing 0grieh na kvadrat
23 četvrtak, 11 Kolovoz 2011 12:06
martina
I ja sam dozivjela mobing na poslu.Sefica jedne radne jedinice,ne moje,htjela me pljusnut,ja sam se odmaknula da ne dobim tu pljusku.
24 Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2011 10:32
SNJEŽAN A BOLTEK
kAO PRVO ŽELIM VAS POZDRAVITI I ČESTITATI NA OSNIVANJU UDRUGE I MOGUČNOSTI DA OSOBE KOJE SU PODVRGNUTE MOBINGU VEČ DULJE VRIJEME KONAČNO DOBIJU PRAVN I LIJEK I ZAŠTITU OD OSOBA KOJE SU NA MIJESTIMA GDJE MOGU PROVODITI MOBING SAMO ZATO JER SU TU DI JESU.
25 Petak, 09 Rujan 2011 10:22
srna
Što ćete ljudi.I ja sam na poslu žrtvica,jer se previše traži od mene.A,nije ni to što je previše,već (ne)etičko ponašanje nadređenih.Blago ulizicama,ali,mislim da i oni na kraju loše prođu,jer teško je hraniti mobbingaša.Nesigurna igra je to za mene običnu,a i jadna igra.Da,treba se boriti ili na vrijeme zbrinuti za sebe.Čuvati živce.E,pravdo,pravdo!
26 Ponedjeljak, 19 Rujan 2011 22:03
sanja
pozdrav. prvo da kažem da treba hitno poduzimati nešto da se zakoni izmijene, da se osnuju neke udruge na gdje se može prijaviti zlostavljače ali i potražiti pomoć psihologa.

ja sam bila žrtva mobinga gotovo dvije godine i to seksualno uznemiravanje od strane šefa. a bilo je tu svega na taj perverzni način tako da sam jednom samo izjurila van u pola radnog vremena. ipak sam sebe obranila od fizičkih nasrtaja. u početku je lakše trpiti ali obrambeni mehanizmi se iscrpe i onda više ne znaš "kud goniš". jedno vrijeme sam stalno plakala a da ne govorim da je to utjecalo na privatni aspekt života.
promijenila sam posao. sada ima elemenata zlostavljanja posve drugačije naravi. kolegica je patološka lažljivica ali jako moćna pa stalno "huška" jedne na druge, laže da nas posvađa i ugrozi nam ugled na poslu, što opet nju diže u očima pojedinaca... ja sam nasreću premještena pa sam nekako prokužila što čini ali svaki moj dogovor sa šefom njezinim utjecajem biva prekinut.

ne trpiti. posao može biti izvor zadovoljstva koji uljepšava život. i to sam nasreću doživjela ranije. posljedice mobinga se teško liječe. ja i sada pitam sebe zašto mi nitko nije pomogao, zašto nisam otišla. i sada plačem kad mislim o tome ili iskrsne negdje iz podsvijesti kao nemoć. znam da nikada više neću imati isti pogled na struku i na rad. sretno vam svima. ;)
27 Subota, 01 Listopad 2011 22:13
MORENA
Svakodnevno trpim mobbing na poslu, radi se o visokopozicioiranoj ženskoj osobi srednje stručne spreme. Agresivna, bahata, bezobrazna, nekulturna,lažljiva, zavidna, pokvarena....mogla bih ovako do sutra. Maltretira cijeli kolektiv, svi šute ko budale, pa poneka pomislim može nam biti. Svaki dan imamo nered u službi, to ju hrani, to voli ako nije napravila cirkus, nekoga ponizila nije napravila posao! Obraćala sam se kadrovskoj, sindikatu i naravno ništa. Ne znam što da radim, ne mogu naći drugi posao, ne znam kome da se obratim, nemam novaca za privatnu tužbu a i ne vucara mi se s nikim po sudovima.......sramota, ogorčena sam i razočarana.
28 Utorak, 04 Listopad 2011 21:57
mimi
Zadnji puta doživjeh mobbing-DANAS! tri godine radim u firmi i gospođa samoprozvana "šefica" tvrdi kako ne obavljam dobro posao bez obzira što drugi tvrde da je dobro. poznato je da gospođa "šefica" osim omalovažavanja radnica voli stvarati pomutnju i spletke između ostalih radnica. žalosno za čuti da 34-verogodišnja gospođa koja ima obitelj i svoje probleme može biti ljubomorna na djevojku od 22 godine iz razloga što svoju plaću ne troši na dijete i obitelj (jer nisam u braku), nego na moderne krpice i zbog toga ju tjerati u depresiju i osjećaj manje vrijednosti..jednostavno smatram da je gospođa dotična ozbiljan psihijatarski slučaj i žalosno je to što ova država ne poduzima jače mjere nego dopušta da zbog pojedinca svi odemo (..s oproštenjem) u kurac! hvala
29 Utorak, 04 Listopad 2011 22:25
mimi
..još nešto zaboravih.. nadam se da ova stranica nije jedna od onih za ispucavanje bijesa. iskreno se nadam da će netko uzeti u obzir sve što je navedeno i napraviti korak naprijed.
30 Subota, 08 Listopad 2011 14:07
Regina
radim tek 7 mjeseci, mobbing je počeo prije 2 mj, šefica se dotad ponašala kao da smo najbolje frendice, ispipala me je kakva sam karakterno. sad me gazi, manja sam od makovog zrna, zadaje mi previše posla,kad ne napravim nesposobna sam, neorganizirana sam, ne znam se nametnuti.otkad je došla gazi i ostatak službe,5 osoba ima VSS, od čega 3 rade kao SSS. ona sama ima SSS, ali je na mjestu rukovoditelja. skoro da ne smijemo disati. kad šuti, tad smo na čekanju. kad idem raditi, mučnina , proljev, migrena, neispavanost. kad ulazim u ured, prvo se pomolim.
31 Subota, 15 Listopad 2011 19:31
mia
ja radim u mercatoru i gadi me se sve po redu prekovremeni koji se nesmiju pisati, ne slobodni dani koji se uredno pišu ko slobodni i nedaj bože pitati za slobodan dan......fuj
32 Utorak, 18 Listopad 2011 23:11
Karakterna i dostojanstvena
Dragi, svi Vi koji ste nažalost žrtve mobinga, hvala Vam na osobnim iskustvima što dijelite s ostalima kako bi i drugi pojedinci mogli prepoznati znakove! Mislim da se kod mene u firmi pokazuju prvi znakovi mobinga na vlastitoj koži.Pratit ću neko vrijeme. Podržavam sve one koji smatraju da se treba čuvati dostojanstvo i da mora postojati granica ispod koje poslodavac neće moći ići. Pozz
33 Ponedjeljak, 24 Listopad 2011 14:31
Aya
Igrom slučaja sam došla na zamjenu na mjesto vjeroučiteljice koje je bilo od katehetskog ureda rezervirano za drugoga. Kada sam im sama rakle da ako je mjesto bilo rezervirano za drugoga, zašto sam onda dobila mandat i to sve morala prolaziti, rekli u mi da su bili na duhovnim vježbama te im se nije dalo zamarati sa mnom. Prošla sam razne klevete, ogovaranja npr. da ja nisam za to (kolege profesori iz drugih predmeta su komentirali kako sam izvrsna, uprava škole je rekla da bi i dalje voljela da radim s njima također i kolege sa kojima sam polazila na hospitacije komnentirali su moja izlaganja riječima da sam baš stvorena za neku profesoricu), kada sam još kao studentica sa hospitacija predala dnevne pripreme za vjeronačni sat, rekli su mi da to ja nisam napisala jer je predobro (bila sam kod prijateljice koja je vidjela kako sama oblikujem sat i sama izvlačim dodatne materijale iz knjiga i sa neta), da sam bila loš student (sve godine sam prošla sa vrlo dobrim uspjehom bez veza jer tamo je običaj da se daju posebni ustupci onima koji imaju značajne veze pa se tako prolaze i godine), primjedbe da imam dečka (taj dečko, sadašnji mi je muž), primjedbe da živim sa dečkom, a kada sam rekla da ne živim, rekla je da nema veze jer da sam onda živjela, primjedbe od časne koju sam zamjenjivala da za mene u cijeloj Rijeci i Crkvi nema nigdje mjesta (moj otac kao dragovoljac domovinskog rata borio se između ostalog i za to da njegova djeca žive u sobodi bez ugnjetavanja), primjedbe da ne idem u Crkvu, a išla sam svaku nedjelju, sve blagdane i obične dana kada sama poželim to i to bez pompe i želje da budem sveprisutna kako bi me svi vidjeli. Došlo je čak do toga da mi se prgovaralo to što je moja sestra samo civilno udata. Morala sam odustati od svega toga, a nisam ih željela tužiti kako si ne bih još više zagorčala život.
34 Ponedjeljak, 24 Listopad 2011 22:25
eva
Kaj učiniti kad su mediokriteti posvuda raširili svoju mrežu i nevjerojatno je koliko podržavaju jedni druge u psihičkom teroru nepoćudnih(pametnih,obrazovanih,kompetentnih).Vjerujem u snagu svog duha i nastojim biti iznad,jer dobro se dobrim vraća,a zlo se vraća zlom na ovaj ili onaj način.Upravama firmi na neki način odgovara postojanje mobbera,jer"nek se oni kolju sami između sebe".Točno jest da sam izgubila motiv, a zapravo, drago mi je kaj ljudi pokažu svoje lice i pitam se, pa s kim bih ja to radila, jer gadi mi se toliko licemjerje. Netko je dobro napisao, imati svoj dom, svoj mir gdje puniš baterije. Sve ostalo, meni je nevažno!
35 Utorak, 25 Listopad 2011 20:25
i
ljudi mogu sve oprostiti samo ne uspjeh
36 Subota, 29 Listopad 2011 15:32
Igor
Malo sam bio pročitao na ovoj stranici šta se tiče mobbinga. Ja sam bi na poslu zlostavljam od strane nadređenoga i to od prvog dana kako sam počeo radit. A radio sam u državnoj službi, počela je tako kad sam poče raditi prvog dana na poslu pozvan sam od strane nadređenog da dođem na razgovor ja mislio da je to kao neko upoznavenje ili nešto slično. Kad sam bio došao u njegov ured odmah mi je bilo jasno o čemu se radi, poče on mene tlačit zašto sam ja išao na popravni iz nekog predmeta, ka da u službi treba samo učit i učit...pa sve onako izdaleka samo šta mi ne kaže da sam glup i tako sam bio neki cca 20 minuta na razgovoru. I tako je sve počelo, svako malo neki razgovori i to većinom nasamo ili me sramotiti pred drugima itd. kao naprimjer: prvo me prozove pred svima imenom i prezimenom i jesil ti naučio kao nešto šta je rebalo učit koj mi je zadatke kao zadavao, pa da ja uvjek samo zujim glavom okolo i da ništa ne radim, pa da će me poslat na discimplinski i još svašta čega se nemogu ni sjetiti jer bi to navjiše htio da i zaboravim, i ne samo mene da je tako čak i neke druge kolege s posla ali na mene je ima pik i stalno me tlačio. I kad sam znao neki rezultat postignut i odradit bez ikakve greške on me je odmah znao zvat na razgovor i čak me telefonski jednom zvao, da ja neznam zako kako sam ja to mogao odradit itd. I na kraju sam bio dobi otkaz i sad se opet bori sam, pa sam odlučio da ga prijavim za mobing, i došli su njemu u kontrolu i ispitali moje svejdoke koje sam naveo i oni si potvrdili moju priču, da bi kasnije od nadređenih došao zaključak da je on meni htio pomoć a ne odmoć itd. I sve mi je bilo jasno da to hoćedu zataškat i da su svi isti, a od izjava su uzeli samo izjavu od mog nadređenog a ne i od svjedoka....Tako da je to sramotno i žalosno kad se nemam kome žalit
37 Nedjelja, 30 Listopad 2011 15:28
izgubljena
molim vas ako mi ikako netko može pomoći kako da riješim ovu situaciju.vrlo mlada sam se zaposlila u jednoj firmi gdje je odmah u startu počelo maltretiranje od drugih starijih kolega kako mi ni ne pada na pamet da ću ja njima soliti pamet,nisam dobivala materijal za rad na vrijeme uz ostalo.bila sam zatim na bolovanju i u firmi se zaposlila još jedna osoba s kojom ja inisam bila u nekom kontaktu niti sam je prije toga poznavala.od njene strane je isto počelo maltrtiranje i sitne pakosti koje su s vremenom sve više kulminirale.s onim istim osobama s kojima sam i prije imala problema ona se lijepo udružila i jer je ajmo reći na većoj funkciji od mene ona razmahala svoja krila.tu se po meni radi o tome da oni jedan drugog ne trpe ali se moraju složiti da slome mene.stavljena sam raditi na veću funkciju i ja i onda se to maltretiranje još povećalo.ta osoba dolazi vikati na mene kad sam sama u prostoriji ili je sa mnom njezin pristaša,viče kako ne znam raditi kako treba opisuje me na svakakve načine,ima toga puno.stvarno ne znam što napraviti jer me je strah da će ta osoba ako se i potužim nekome sve prikazati u svoju korist a ja da sam kriva za sve i možda čak ostanem bez posla.
38 Utorak, 08 Studeni 2011 15:47
I.
Moja radna "bajka":3,5 godine u upravi sam jedne privatne firme,imam VŠS-studiram na VSS.Bivša kolegica,primljena isti dan na poziciju kao i ja,temeljem navoda njene tadašnje mentorice i gđe sa raritetnim psihičkim poremećajima(nedovoljno sposobne i obrazovane za obavljanje posla koji obavlja) -od prvog dana je isticana kao ona sa X faktorom dok sam ja gledana "ispod oka" radi otvorene netrpeljivosti prema mojoj tadašnjoj mentorici.Nakon odlaska bivše koleg.,a na osnovi zaključka moje tadašnje ment.,ja sam trebala "isplivati na površinu" skupa sa svojim radnim mogućnostima i sposobnostima osporavanim od strane RARITETNE.MEĐUTIM,od toga dana(prošlo je već 2 god.)trpim izrazito teško psihičko maltretiranje RARITETNE,koja mi je u međuvrem. postala i šefica:ismijava i ocrnjuje pred šefovima i partnerima s kojima radimo,daje krive naputke za rad,zadaje promptne i expresne radne zadatke(info. radi,da bi dotična pripremila za print jednu excel tabelu-treba joj 8 radnih sati-i onda na kraju meni proslijedi posao),svaku grešku prikazuje kao tuđu(jer ona ne griješi, naravno),i još puno puno toga-I sve to sa osmjehom na licu.Vlasnici firme joj se sklanjaju s puta jer radi tamo predugo i poznata je kao glasna i neugodna,a zna se da posao obavlja šlampavo.Ostatak kolektiva maltretira u daleko manjoj mjeri od mene - pa su stali na njenu stranu i šute ALI svi priznaju da nije sva svoja, naravno njoj iza leđa...
A JA: od izrazito zdrave osobe sam se pretvorila u 30.-godišnjeg bolesnika (policistični jajnici,iznenadni napadi temperature od 40*C, naleti depresije, problemi sa hormonima, problemi sa probavom, debljanjem / mršavljenjem)...
KRAJ: na bolovanju sam već duže vrijeme i tražim novi posao.
ZAKLJUČAK:nitko ti neće pomoći jer se zlostavljača boje, pa si ti, srećo, pomozi sam i bježi.I JOŠ:zapamti ime i prezime DOTIČNE,kao i imena njene djece gospodina supruga i vrati kad i gdje se najmanje nadaju TOČKA
39 Ponedjeljak, 14 Studeni 2011 10:18
what goes around comes around
trpim zlostavljanje od šefa muškarca 4 godine. privatna firma, vlasnik donekle upoznat sa situacijom, ali mobber mu privatno više odgovara od nas 15 zaposlenika. zlostavlja svih, ali u višoj mjeri žene, pogotovo one visoko obrazovane. gdje god se okrenem vidim savjete da se ne petljam u to, nego da jednostavno odem. zanima me da li je njegovo polusatno vrijeđanje, omalovažavanje, iznošenje informacija o plaći, i sl., ispred cijelog kolektiva i suvlasnice (vlasnikove supruge) dovoljan razlog da ga tužim? Sve mogu podkrijepiti liječničkim dokazima, bivša zaposlenica ima dokaze da ju je pokušao fizički napasti (i vjerujem da bi rado to podijelila sa svima), a 15 duša koje su svjedočile tome su najbolji svjedoci. da li da se upuštam u borbu i kakvi su mi izgledi da ga kaznim za učinjeno?
40 četvrtak, 17 Studeni 2011 19:14
marrie
Ja sam se osobno zaklela da mi se to nikada neće dogoditi, pa ipak trenutno sam u toj situaciji i zahvalna sam da se mogu mirne duše spakirati i otići.Neka tvrtka skuplja neobrazovane to je sasvim sigurno recept za dobar daljnji uspjeh.
41 četvrtak, 17 Studeni 2011 21:33
nera
, jeli to mobing kad ti direktor stalno visi za vratom prati svaki tvoj korak i pogled, što god napraviš uvjek je prisutan .kruži pogonom ko lešinar koji traži žrtvu.
42 Petak, 18 Studeni 2011 09:32
anđela
Upišite u Google “sumrak hrvatskog školstva” ili "kronologija jednog mobbinga" i pogledajte si malo web stranice autora dokumentirane knjige o mobbingu nad nastavnicima pa ćete shvatiti što je mobbing i kako se postaviti u tim situacijama. Dokumentirana podmetanja i primjeri zlostavljanja tipični za školsko okruženje. Zanimalo me je jer sam I ja u obrazovanju I imam pojedinih problema koji mi sve više izgledaju kao mobbing. Kolega je trenutno u sudskom sporu. Nabavila sam njegovu knjigu, nakon toga se i upoznala s njim. U razgovoru sam shvatila da još sve nije niti objavio. Ali dovoljno je, čak previše i ono što je prikazano u knjizi. Nakon svega pitam se tko sve vodi škole, “odgaja i uči” djecu.
43 Subota, 19 Studeni 2011 10:36
Ivana
I ja sam žrtva mobinga i sustavnog zlostavljanja na radnom mjestu. Odgovorna sam radnica, nisam zabušant i to stvara zavist kod kolega i nadređenog. Nadređeni me omalovažava pred učenicima, kolegama i roditeljima. Inače imam najviši stupanj obrazovanja u radnom kolektivu.
44 Srijeda, 23 Studeni 2011 22:03
tena
Šefica je zadovoljna mojim radom, ali zamjera mi što joj ne želim dati privatni broj telefona, "Vidjet ćete vi, to vam neću zaboraviti". Već mi skinula ocjenu, sprema mi i premještaj. I što da joj radim, posao ne zna ali je politički podobna
45 četvrtak, 24 Studeni 2011 22:21
LALI
najžalosnije je to što se nema kome požaliti da te netko maltretira jel se gamad drže skupa
46 Srijeda, 30 Studeni 2011 08:53
Nedaj se Ines
Dragi moji, i ja sam član vašeg kluba. Mobbing traje godinama, osjećam da se sada čaša "počela prelijevati", razmišljam da nešto poduzmem. Mislim da je ovaj komentar prvi korak.
47 Utorak, 13 Prosinac 2011 14:00
no name
Najveci problem mojih shefova je taj sto slijepo vjeruju osobi koja vrsi duznost "poslovođe",a totalno je nesposobna, nesigurna u sebe, nema privatni zivot,za njih je samo ona "LOJALAN RADNIK"...kako im otvoriti oči da konacno sami vide da nisu u pravu, da ona nije bas takva kakvom je zamisljaju..???samo da napomenem jos da njenim histericnim ponasanjem posao trpi, stvaraju se tenzije i negativnost u radnom okruzenju...recite mi da li je i to mobbing?
48 Utorak, 13 Prosinac 2011 19:01
jad i bijeda
Radim u jednoj privatnoj firmi već godinu dana, od kojih se mobbing počeo osjećati od prvog dana, al ga nisam htjela niti znala prepoznati. Samim time što je bio u pitanju novi posao , pa prema tome i doza samopouzdanja nije bila velika,na kritike i posprdne komentare nadredenog nisam reagirala. Svakim mojim početničkom propustom, upitom dočekana sam i prikazana kao osoba upitne inteligencije, potom je počelo i osvrtanje na moje fizičke predispozicije, koje su spomenutom bile jako za zanimljive pa se našao slobodnim iste komentirati pred kolegama, šefovima , njegovim nadređenima, i to brutalno komentirati kao - bili mu dala p****, ili jeli ti nudio svoj k**** ( to me je nedredeni pitao za svog kolegu) zatim su počela i ismijavanja pred klijentima, na način naravno gdje sam ja prikazana kao manje vrijedna , kao netko koga se gazi. Od danas ozbiljno razmišljam o otkazu , nemam se kome žalit, jer radim sa većinom muških u firmi gdje svi imaju slično razmišljanje. samo se nadam da ću kod sljedećeg zaposlenja imati više sreće.Ili se možda znati drukčije postaviti od samog početka?
49 Srijeda, 14 Prosinac 2011 15:48
Taida
Ja sam žrtva mobinga nisam to tolko do danas ni svaćala,stalno me je šefica Ha......,napadala i uvijek sam ja bila kriva.
Kolege okolo je cesto znala pitat znal ona smota išta radil ona šta i tako cesto me je zvala nesposobnom itd.
Al danas me je premjestila na najlošije radno mjesto i to da radim sa osobom koja mi je nož zabijala u leđa i stalno moje greške cinkala,kako da ja sad radim sa njom?
50 Srijeda, 14 Prosinac 2011 22:24
Robert
Žrtva sam mobinga već preko godinu dana.Radim u jednoj zaštitarskoj firmi,a tvrdim da su većina kolega isto tako žrtve.Radimo i po 18 sati dnevno sa odmorom 4 sata pa iznova tako.Ne radi se o čuvanju objekata,nego o složenijim i opasnijim poslovima.Kome se obratiti za pomoć?
51 četvrtak, 22 Prosinac 2011 03:17
đana
Ja sam rukovodioc jedne službe u kojoj sam više pažnje poklanjala mojim radnicima nego se
bi,a sve u cilju izgradnje dobre zdrave radne atmosfere. Nekoliko radnika je počelo odbijati obavljanje poslova i mesti sa mnom, naredjivati mi i neprimjereno se ponašati. Promjenila sam svoje ponašanje tako da sam svakoga stavila na mjesto gdje pripada uz molbu da svatko radi svoj posao i poštiva tuđe granice. Inenovani radnici su počeli vršiti mobing nada mnom meni pripisivati ono što oni rade i to traje pune tri godine. Upravo se spremam na pokretanje sudskog postupka jer nemam više drugog načina da se zaštitim.
52 četvrtak, 05 Siječanj 2012 15:35
Iva
Ja sam žrtva mobbinga.
Više nisam na tom poslu i prošlo je više mjeseci od toga. Osjećam sram, stid i krivnju što nisam odmah kad je to počelo pobjegla glavom bez obzira. Umjesto toga sam s osmijehom i prebacivanjem na šalu izbjegavala seksualno uznemiravanje od strane šefa.
Sada moram živjeti s tim sjećanjima svaki dan. Osjećam se krivom i prljavom zbog toga što sam ostala tamo nakon što je to počelo, jer sam se brinula za egzistenciju.
Nije me uspio "pokoriti" i provesti svoje bolesne misli u djelo, nisam taj tip žene, al svejedno se osjećam loše, jako loše zbog svega. Tim više što mi je struka usko vezana uz ovakve stvari. Trebala sam tog bolesnika srediti da netko drugi ne doživi to što sam ja doživjela.
Išla sam na psihoterapiju zbog toga, pomoglo je donekle, al takve stvari se ne mogu zaboraviti Valjda samo naučiš živjeti s tim i da treba pobjeći dok to traje, bez obzira na sve.
Dostojanstvo nema cijenu.
53 četvrtak, 12 Siječanj 2012 22:19
Maja L.
Upravo danas me šef naribao da je on čuo da ja nešto pričam o njemu..pogledam ga i pitam što je čuo?? on kaže nije bitno. ja pitam tko je tu glupost rekao?? Odgovor negov, nije bitno??????!!!! I opali paljbu po meni da će me staviti na disciplinsku, da ne znam raditi (mislim moji rezultati kažu drugačije) da sam ja neradnik, da ja skratim jezik, da će on mene "sjebati". Naravno radi se o državnom službi... Imam dobro poznati grč u želucu, lupanje srca, kutiju cigareta popušenu... nažalost sutra idem raditi :-( A sve radi toga što ta sitna duša živi od trača i za trač, što mu je to glavna preokupacija, virenje u tuđe živote, negativnosti i pakost i zavist
54 četvrtak, 12 Siječanj 2012 23:02
Mali cvijetić
Evo primjer čisto mobinga

ALI" MORA se podnositi jer ... kako danas doći do drugog radnog mjesta poslije 55???

Evo slučaja ....

Čovjek radi četiri godine u maloj privatnoj firmi sa 6 osoba ...
(u centru grada ..)

tri i pol godine na odredjeno.. i nedugo je potpisan ugovor na neodredjeno ....

ali ....

moralo se prije toga potpisati bianko list u slučaju da se gospodin poslodavac ipak odluči dat dotičnome otkaz .. i sad, potpis ima ... i može ga koristiti ak mu se prohtije radnika otpustiti...

U te četiri godine ni dana godišnjega.... poslodavac ga nikad nije pitao kad češ na godišnji , ideš li na godišnji??? ....

Dotičnom radniku se toliko posla natura, da mora raditi često i dvije smjene
.... Ne dodje li u "tudju smjenu" šef je nezadovoljan, prigovori slijede ...

Čovjek je na putu da pukne, podstanar, trudi se nadčovječanskim snagama ...mi to sve gledamo do kuda će to ići .. poduzeti nešto???? ... ha!! nema šanse jer .. zna se ... "ima drugih ljudi koji će znat bolje obavljati te poslove"
to su često riječi dragog sadiste od poslodavca.

Trpi i radi dok ne zlipsaš kao konj! jer bojiš se što sutra, što ako kaže, ne trebam te više, jer bjanko list je kod njega!!!

kome se kvalitetno obratiti jer više je strašno za gledati!!!! naravno a da poslodavac nezna tko ga je prijavio....
55 Petak, 20 Siječanj 2012 22:57
prosvjetarka
12 godina mobbingirana, klevetana, omalovažavana,pozivana na red, degradirana,zaobilažena,....previsokih radnih rezultata dok je ravnateljica seoska tikva bez ikakvih radnih rezultata, zasjela po pol liniji i paradira školom u štiklicama, muž takpođer poznata lopina i to je zapravo tipična balkanska priča... ne podnosi me, podmeće mi i ne prestaje, podignuta je tužba, vidjet ćemo,...Zanimljivo je da institucije šute, spavaju, hrču i nikoga se ništa ne tiče.
Prestrašena i umorna, s bezbroj simptoma i uz psih. pomoć psihijatra očekujem da konačno istina dođe na vidjelo. Kolege, poltroni, prodane duše i sitne lopine žmire, šute i naravno ništa ne vide, prodali se za neki honorar, bolju satnicu i to je to...i takvi ljudi rade u odgojno obrazovnim ustanovama....možda će novi ministar napraviti reda.
56 Petak, 20 Siječanj 2012 23:13
bravo "prosvjetarko"
Isto je i u našoj školi, svi se bojimo zloćudne ravnateljice jer ima pol. zaleđinu, dok jedna druga ima "porno shopić", a treća butigu s sa "svilenim gaćicama na špagu" a četvrta se opija da ni zna gdje živi,jedan ravnatelj se kocka, batinan je pa leži po grabama!!! Komatozna situacija je u našoj županiji ali nikoga se ništa ne tiče. Vjerujem u ministra koji je obećao isušiti tu močvaru punu gadova, vjerujem u sudstvo da će konačno procesuirati takve slučajeve brže od hoda kornjače. A što će biti s nama koji smo depresivni, umorni, oklevetani, obrukani, ismijani, s noćnim morama, trbuhoboljom, vrtoglavicama,strahovima?!? Na sudu tek treba proživjeti mobbing, jer tamo se laže s potplačenijm poltronima i glumata u štiklicama, knap šosekima, skupim kostimima, torbama,...A tko bi bez razloga dizao tužbu, zar imamo novaca?!? Finalni mobbing je na sudu...strahota kako je teško sačuvati svoju čast, jer klevetnici su nepredvidivi s lažnim iskazima...
57 Utorak, 31 Siječanj 2012 11:11
Nemoćna
Nekako me ne tješi kad čitam sve ovo i vidim da, ne da nisam sama nego nas ima više nego što bi ikada smjelo biti u jednom civiliziranom društvu :(...
Ono što me još više muči i rastužuje je što se svi mi javljamo s problemima, a očito nitko nema i ne nudi nikakvo rješenje?? Cijelo jutro googlam u potrazi za rješenjem i pomoći, ali ne nalazim ništa?! je li to moguće?? Ja sam, do dolaska novog direktora (sad će godina dana) uživala u svom poslu i želim ga i dalje raditi i uživati u njemu, ne prihvaćam da moram "spakirati kofere i bježati"?! Pa koliko je uopće teško danas naći novi posao :(((?!
58 Petak, 03 Veljača 2012 14:09
pukno mi film
ja sam danas, bar privremeno rijesio jednu mobb. situaciju. djevojka mi je zaposlena kod stranog poslodavca. mlada uspjesna, inteligentna, jako skolovana i jako dobra osoba. radi 4 godine u poduzecu. njen sef, stranac matretira nju i sve ostale zaposlenike, cemu nema kraja. psuje, vice, unosi se ulice. ponižava, zlostavlje i uznemirava. djevojka uplakana, u strahu, trese se, jako oslabila na zivce. izgubila samopouzdanje i samopostovanje, zivi u stresu konstantno svakodnevo vec godinama, opao joj imunitet, nekoliko mjeseci vec ide kod psihijatra, ne vidi kraja trenutnos situaciji. dane trosimo na rasprave o njenom poslu. njezin sef slabic, nesocijalan bez drustvenog i privatnog zivota, frustriran misli da je bogom dan. danas mi je konacno puknuo film...ja gromada od dva metra i 100 kg. docekao ga na cesti, izderao se na njega i zaprijetio mu (imao je srece).....jako se iznenadio i prepao. zvala me djevojka maloprije i kaze da je prepadnut i da je manji od makova zrna.....pozvao je na razgovor gdje mu je rekla da to vise ne moze tako. vec dva sta sjedi u uredu u zimskoj bundi, suhih usta. izmedu ostalog sam mu rekao da sljedeci put kad me vidi, da ce to biti dan koji nikad nece zaboraviti i stvarno mislim tako. ocekujem daljnji razvoj situacije......
59 Nedjelja, 05 Veljača 2012 00:50
RENATA
LJUDI MOJ PA NEMOJTE TRPITI , JA VAM TO GOVORIM IZ ISKUSTVA ...NA KRAJU TRPLJENJA I STRAHA DA ĆU IZGUBITI POSAO SAM GA STVARNO I IZGUBILA , A SAD ZNAM I ZAŠTO ..UPRAVO ZATO JER SAM TRPILA , A NE DJELOVALA ....DA MI SE VRATITI U ONO VRIJEME , AJME ŠTA BI JOJ REKLA , A REKLA BI JOJ TO NA TAKAV MUDAR NAČIN DA BI TEK KASNIJE SKUŽILA ŠTA SAM HTJELA REĆ PA BI SE PITALA ZAŠ ONA NIJE REAGIRALA .....S A M O N E M O J T E Š U T I T
60 Ponedjeljak, 06 Veljača 2012 09:43
Anita
Moj suprug je pod mobingom a s njim i mi svi doma. Državni je službenik kojeg 4 godine mobingira osoba koja je na papiru doc.dr. a po ponašanju kočijaš s debelim vezama. Preko telefona je prijetila suprugu da će mu smjestiti (i ja i djeca smo sve čuli) i da će letiti a sada mu prijeti da će na ustavni sud ako ponovno podnese žalbu na nižu ocijenu. Ovo je treći put da se žali, oba puta je dobio pozitivno riješenu žalbu a ona je snižavala ociju. Nakon promjene vlasti opet ju je njen prijatelj postavio suprugu za šeficu i postao je njena marioneta.Suprug ne spava, ima problema sa srcem a zajedno i mi patimo.
Kako ženi koja misli da je državna uprava privatno vlasništvo stati nakraj?
61 Utorak, 14 Veljača 2012 18:35
Suzana
Poštovani,četiri godine radim u državnoj službi, u pravosuđu i cijelo vrijeme trpim mobing od strane šefice.Budući sam zaposlena na određeno,a samohrani roditelj, nisam dovoljno hrabra da se suprotstavim a sve u strahu od otkaza. Ne vjerujem u sustav da bi me netko zaštitio, radit ću dok mogu, užasno mi je teško, često plačem i ne znam šta ni kako dalje.Ostaje mi samo nada i vjera u Boga kojeg svaki dan molim da izdržim...pozdrav
62 četvrtak, 16 Veljača 2012 14:27
mobingovana
Dragi naši susedi,svugde je mobing.Ja radim u školi već 15god.,što nije ni malo što se tiče nekog iskustva.U zadnjih 7 godina,odkad je novi direktor,čitaj direktorica,nekada psiholog u školi,uspostavila neka kvazi pravila,da se čuvaju časovi starijim kolegama,koji su pred penziju(a već 5 god.su pred penzijom)i gle čuda,uzimaju se časovi baš onim ljudima koji su bili dobri sa bivšim direktorom!A ignorisanje,upadanje u reč,omalovažavanje struke i ličnosti,da nepričam.Ah,da,zaposlila je u međuvremenu svoju rođaku...
63 Subota, 18 Veljača 2012 20:03
petar
Sve dopise i komentare sam pomno pročitao i zaista se čudim da u ovoj državi nema lijeka za te drznike, koji tako beskrupulozno napadaju ,provociraju i podcijenjuju ljude.Ovo sam pročitao iz razloga što imam sina koji radi u jednoj privatnoj firmi na proizvodnom mjestu a od nedavno ga njegov poslodavac počeo maltretirati a on je jako mirna osoba.Kao otac ne mogu se pomiriti s tim, jer vidim da mi se sin povukao još dublje u sebe i bojim se da si nešto ne učini ili da nešto ružno ne učini tom drzniku.Iz tog razloga tražim neko uporište u zakonu o radu ili kod psihologa ili psihijatra.Dakle to je moja noćna mora i molim sve koji mi mogu pomoći ili savjetom ili na bilo koji drugi način da to napišu na ovoj stranici.Svima koji makar pokušaju da mi pomognu se iskreno i od srca zahvaljujem.
64 Nedjelja, 19 Veljača 2012 09:07
Beogradjanka
NE TREBA CUTATI!
Mislim da vam ja mogu dati neke dobre savete.
Ja sam izlozena mobingu 1 godinu i na kraju dobila
suspenziju i sprema mi se otkaz.
Sada podnosim TUZBU ZA MOBING (sudu) i borim se da
moberu (direktorki skole) dokazem da me ne moze kinjiti i slomiti. Ja sam jaka i imam iskustva ali
moje mladje kolege (pocetnici) su strasne zrtve te
iste osobe i ja sam odlucila da stanem na njihovu
stranu. Vazno je da imate dobrog prijatelja koji vas stiti i da se borite. Verujte u sebe, budite mudri da vas INKVIZITOR (mober) ne dovede na giljotinu. Zakon ce biti sve jaci vremenom. SRECNO!
65 Nedjelja, 19 Veljača 2012 10:04
petar
Zahvaljujem se Beograđanki na moralnoj podršci i savjetu.
66 Srijeda, 22 Veljača 2012 01:53
r
Trebae
Nekoga prebiti zaprimjer. to je ucinkovitije od 100 i1000 razgovora.to je jedini jezik kojeg moberi razumiju
67 Srijeda, 22 Veljača 2012 23:30
žrtva
dragi moji trpim mobing-psihički već dulje vrijeme,što se više trudim loše prolazim a nadređeni mi misli da je kralj svemira a samo je običan konobarčić i pravi mober!!!mislim da svi trebamo skupit hrabrosti,postaviti se i j.... im mater svima,posao ću uvijek naći makar prala wc!!!!nitko nije vrijedan vašeg zdravlj i života!!!!!ja sam krenula u akciju pa kako bude:))
68 četvrtak, 23 Veljača 2012 22:33
j.r.
pozdrav svim žrtvama!
Radim u državnoj službi i jako dobro znam što je mobing. godinama ga trpim više puta i pukao psihički. No odlučio sam tome stati na kraj i boriti se za svoja prava. Vrlo teška situacija jer nitko od nadređenih ne želi te saslušat a ako te i sasluša onda se gleda kako bi to sve ostalo u firmi. Nažalost u razgovoru sa advokatom vidljivo je da se boji upustiti u pravnu proceduru jer iskustva su na strani mobera (zlostavljača). Moram priznat da sam ipak pokazao svom zlostavljaču da i nije neka faca te mu jasno dao do znanja da mu neću popustiti te mu pokazati tko je jači. za kraj savjet: iako su to teške situacije i psihički i fizički a osobito se osjete i u obitelji, upravo obitelj vam mora biti temelj da idete dalje jer to je ono zbog ćega živite i za što se borite! napuštanjem radnog mjesta i traženjem drugog možete doći ponovo na isto i proživljavati opet sve iz početka. Zato odlučno recite NE!!! i borite se za svoja prava!!!
69 Ponedjeljak, 05 Ožujak 2012 02:04
v.š.
Slazem se j.r. da radite za porodicu i borite se, ali ja imam slican primjer.
Radim kod privatnika u jednoj radji skoro dvije godine i par puta se desilo da mi opsuje mater zbog neke greske, a da ne spominjem razna ponizavanja i potcijenjivanja svega sto uradim,smanjivanje plate, nekad me strah i da me ne udari, nekad mi se cini kao da i nagovijesti i razne druge stvari, ali ustvari nikad mi ne bi dao otkaz jer mu je tesko naci radnika jer je tezak skroz, i svi ga znaju, bilo je masa radnika koji su mu dolazili po nekoliko dana, niko mu ne odgovara, kriteriji su mu previsoki, nema neke skole za taj posao, sve moras tu nauciti, vecina ih i pobjegne, a ljudi ga znaju, mali je grad i tak... Ja ga opomenem fino lijepo jednom za to medjutim , skoro on to ponovi, haj ja predjoh preko toga, ne prodje ni 5 dana a on opet, opsova mi mater, e sad cu mu rec nek on nadje nekog da mu psuije mater stalno ako moze, meni nece, pa bice nekog posla, dosta mi je i krize vise, radicu sta bilo, nego da me vise neko ponizava stalno. Kako da se ja borim protiv njega kad je on takav i to je njegocva radnja, privatnik je najgori al tesko do posla sta da se radi. Al znam ja, ispricat ce se on i tako dalje do sljedeceg puta, takav nam je zivot, suti i trpi.
70 Subota, 10 Ožujak 2012 21:03
tatjana
Mobing je prisutan i u mojoj firmi.Šefica je mlada i nadobudna psihički poremećena osoba.
Kolektiv i radna atmosfera su bili ok,dok ga nije ona preuzela.Vrijeđanje,psovanje,laž,manipuliranje sastavni su dio njezinog upravljanja kolektivom.Totalno demotivirajuće djeluje na radnike,a iako to svi znaju i komentiraju međusobno,trpe njeno ponašanje i linijom manjeg otpora čuvaju svoj posao.Ona uvijek prijeti svojom pozicijom i odašilje poruke tipa :tko nju nagazi,bolje ga ga nema.Danas je nažalost došlo takvo vrijeme,da se u općoj borbi za preživljavanje i održavanje egzistencije nemaš kome požaliti,jer unaprijed znamo ishod cijele priče.Šefica je patološka lažljivica i u stanju je izreći laži da nas dokrajči.A nema tog sindikata,niti kadrovske koji će uvažiti mišljenje radnika.
Radi se po sistemu,svi ste vi zamjenjivi i trpit će te šta vam se kaže,jer sve ono šta odstupa od toga,smatra se povredom radnog odnosa.Osobno sam proživjela i svakodnevno proživljavam torturu,a grč želuca,znojenje dlanova i tuga neizmjerna, sastavni su dio mog života.
Zakon nas ne štiti,pa nije lako reći da tražimo novi posao.Znamo svi kakva je situacija u državi..u kojoj toliko ljudi nema ni za kruh.Želimo i moramo raditi,ali naše ljudsko dostojanstvo ponašanjem dotične je totalno pogaženo.
I što na kraju ostaje? Jednostavno trpiti i patiti dok nas potpuno ne uništi.
71 Utorak, 13 Ožujak 2012 19:30
mimica
Drage moje ŽRTVE,i sama sam prije 6 mjeseci pod bolovanjem(teška prometna na radu) ostala bez posla IZVANREDNI OTKAZ!!Moram napomenuti da me je dir.gđa Ledić prisiljavala da radim pod bolovanjem-poduzeće je Dr.Oetker kao stranci , a sentimenta nigdje.Treba ih tjerati što dalje od nas ,ako i gamad koja je rukovodeći kadar u Hrvatskoj!!!Otišlo je zbog mobiga već njih 5 do sada, a ja sam istjerana!!Bila sam dežurni krivac za sve greške i probleme .Moberica Ledić lječila je na meni sve svoje frustracije.Prvo je bila pretjerano ljubazna , a onda mi je dobro spakovala.Tužim ih za nedopušteni otkaz!!Bivši kolege imaju zabranu komunikacije sa mnom,zabranu međusobne komunikacije, a ko si dozvole neće smjeti ni sami sa sobom razgovarati!!Moje je da se borim za pravdu kao i svi NA OVOJ STRANICI!Moramo se konačno ujediniti i nedopustiti bolesnim i izopačenim menađerima da nam uništavaju živote!!O traumama koje proživljavam ,neprospavanim noćima i borbi sa birokracijom nakon OTKAZA mogla bi napisati knjigu!!Tako da je
moj rad u poduzeću slatkih proizvoda završio sa VRLO GORKIM OKUSOM U USTIMA!Svim prijateljima i poznanicima preporučujem da paze kako i na koji način koriste proizvode DR.OETKER JER MENI JE JAKO LOŠE OD NJIH!!!
72 Subota, 17 Ožujak 2012 14:09
Stefani
Dobar dan... Evo ja sam več 2 dana doma,radi mobinga na poslu. Osječam se umorno,iscrpljeno,nemam volje za ništa. Sve se to skupljalo u meni i totalno sam pukla. Moja šefica me stalno omalovažava,govori da neznam neke stvari,zove me doma,više puta moram u dučan. Imam 22 godine i radim več 3 i pol godine u trgovini u svojem mjestu. Od samog početka mojega rada,stvari su bile grozne,ali samo sam se tješila da bude sve dobro. Inventure nisu štimale,oduzimali su nam od plače što je falilo,uvijek vrijeđanja i omalovažavanja. Sa svojih 22 godine oni misle da sam ja nesposobna,a sve sam napravila što mi se naredilo i što nije. Nemam volju za životom,a to kao da niko ne shvača kako je meni. Ljudi su zlobni i samo čekaju da te zgaze čim prije. Sad dok sam sve ovo pročitala,u šoku sam... Znam da imam blagu depresiju,al niko ti ne vjeruje... tužna sam zbog toga... Možete mi pomoći?
73 četvrtak, 29 Ožujak 2012 16:16
Mrakan
treba ih zapalit sve...
74 Petak, 13 Travanj 2012 13:36
Ona koja se neda j....!
Ne mogu vjerovati koliko ima žrtava, koje ne štiti ni zakon, ni institucije koje bi trebale, a zlostavljači nastavljaju bez ikakvih posljedica zlostavljati i uništavati živote radnika i njihovih obitelji! Za svaku osudu! Dok sam bila mlađa, doživjela sam pravi mobing, trpjela ga 5 mjeseci, ne znajući uopće što i kako mi se sve to dogodilo, što sam ja skrivila, kako popraviti situaciju, trudila se, radila marljivo, profesionalno, uz pohvale klijenata, misleći da ću tako otkloniti maltretiranje. Svakom normalnom poslodavcu to bi bilo dovoljno da stekne povjerenje i sugurnost u vas i vaš rad. No umjesto toga, dodatno šikaniranje, kritike zapakirane u prijetnje, omalovažavanje, držanje lekcija... Ja lupila jedan dan šakom o stol i jasno i glasno rekla šefici da dobro radim i da sam ja za nju gospođa i da će se od tako sada prema meni i odnositi! Uslijedio je šok i prekid svake komunikacije narednih 2 tjedana, osim one nužne za obavljanje posla. Misleći da sam postigla mir, uslijedio je dodatni preokret, šefica je postala još podmuklija. Nije komunicirala samnom ali mi je smještala. Ja sam postala djelatnica sa najviše radnih nedjelja i popodnevnih smjena od svih ostalih djelatnica, stalno mi je mjenjala raspored pod kojekakvim izgovorima, znajući da će me tako sjebati jer imam malo djete. Meni je stavljala najviše poslova dok su druge djelatnice sjedile i odmarale. Vidjevši ja da je vrag odnio šalu, otiđem direktoru sa nekoliko ispisanih stranica A4 papira primjera njenog mobbinga. Direktor u šoku, saziva sastanak i opet se činilo da su se stvari smirile. Ali opet na neko vrijeme. Ponovno je počela sa još perfidnijim metodama koje je bilo teško uopće nekom ispričati. Stvar je u tome što je cijeli odjel imao mučninu od nje i šutke trpio, ja sam jedina digla glas i ostala sama u tome, i naravno izvisila. Kad sam uvidjela da ništa neće promjeniti situaciju, tražila sam drugi posao i kad sam ga dobila, dala sam ovdje otkaz.
75 Petak, 13 Travanj 2012 13:41
Ona koja se ne da j...!
Sve ovo gore sam napisala zato jer želim reći da što got vi radili, koliko got se trudili i imali najbolju namjeru, mobbera ne možete promjeniti. Ako ga se ne može maknuti, sankcionirati, ako ste u tome sami, jedini način je da si budućnost osigurate drugdje. Ništa nije vrijedno takvog posla koji uništava vas, vaše zdravlje, vašu obitelj! Postoje i druga radna mjesta koliko got vi u to ne vjerovali! Najviše se oslonite na svoju unutarnju snagu i dostojanstvo, ne očekujte da će se stvari promjeniti same od sebe ili da će mobber nekim čudom shvatiti i prestati sa svojim ponašanjem! To se nikad neće dogoditi jer je riječ o poremećenim ljudima. Sretno svima!
76 Nedjelja, 15 Travanj 2012 20:45
nije važno ime
važno je to da živimo i raimo kao ljudi, a ne kao vreća za boksanje onima koji nisu dovoljno kvalitetni, školovani, štogod. Imam preko pedeset godina, dugo sam radila razne poslove u administraciji, vodila ekipe ljudi, brinula o troškovima, o kvalitetnom ispunjavanju postavljenih zadataka od strane uprave... A onda, dođe novo vrijeme ;( Neki novi ljudi zasjednu u upravu i nitko tko je "naslijeđen" nema prolaz. Kinji nas se na milijun različitih načina, naravno, uz obilje laganja i izokretanja istine. Situacija "one to one", a na drugoj strani netko hijerarhijski iznad, politički postavljen, podržan svim inssitucionalnim mehamizmima. Kako se braniti kada je "jačima" lako falsificirati, prozivati, trošiti tuđe novce....? Ja sam samohrana majka, u kreditima, u problemima... Kako pokrenuti tužbu kad moram preživjeti dan? Kako novac koji bi mogla dati djeci za školovanje, potrošiti na naš pravni sustav u kojem je sve po principu "čekaj magare, dok trava naraste"? Trudim se ostati normalna, ne ugnjetavati obitelj i prijatelje situacijom u kojoj jesam, ali teško je. Zar moram, zar stvarno moram postati psihijatrijski slučaj, da bi to imalo neku težinu? Sve manje mogu izdržati napade nadređenih, ali otići...? Ako me netko želi, kao obrazovanu osobu sa puno iskustva, staža, dodatnog usavršavanja, kvalitetnog odnosa prema poslu i nadređenima, neka se samo javi. Ako nema takvih... tko će mojoj djeci donijeti kruh i novac za autobusnu kartu i novac za knjige i novac za podstanarsku sobicu dok budu učili i studirali da bi došli do svoje kore kruha... JA. Uz mobbing. Uz ponižavanje i izoliranje i okrivljavanje i prijetnje. Nema tko drugi. I zbog toga izdržavam. Jer nema pravne države, jer nema sustava, jer nema pravde, jer nema poštenja. Ono čega ima su ljudi koji drže do sebe, brinu o svojoj obitelji. Unatoč. I usprkos. Pa dok izdržimo ;) ozdrav svima koji se prepoznaju u napisanom.
77 Nedjelja, 15 Travanj 2012 20:47
nije važno ime
važno je to da živimo i raimo kao ljudi, a ne kao vreća za boksanje onima koji nisu dovoljno kvalitetni, školovani, štogod. Imam preko pedeset godina, dugo sam radila razne poslove u administraciji, vodila ekipe ljudi, brinula o troškovima, o kvalitetnom ispunjavanju postavljenih zadataka od strane uprave... A onda, dođe novo vrijeme ;( Neki novi ljudi zasjednu u upravu i nitko tko je "naslijeđen" nema prolaz. Kinji nas se na milijun različitih načina, naravno, uz obilje laganja i izokretanja istine. Situacija "one to one", a na drugoj strani netko hijerarhijski iznad, politički postavljen, podržan svim inssitucionalnim mehamizmima. Kako se braniti kada je "jačima" lako falsificirati, prozivati, trošiti tuđe novce....? Ja sam samohrana majka, u kreditima, u problemima... Kako pokrenuti tužbu kad moram preživjeti dan? Kako novac koji bi mogla dati djeci za školovanje, potrošiti na naš pravni sustav u kojem je sve po principu "čekaj magare, dok trava naraste"? Trudim se ostati normalna, ne ugnjetavati obitelj i prijatelje situacijom u kojoj jesam, ali teško je. Zar moram, zar stvarno moram postati psihijatrijski slučaj, da bi to imalo neku težinu? Sve manje mogu izdržati napade nadređenih, ali otići...? Ako me netko želi, kao obrazovanu osobu sa puno iskustva, staža, dodatnog usavršavanja, kvalitetnog odnosa prema poslu i nadređenima, neka se samo javi. Ako nema takvih... tko će mojoj djeci donijeti kruh i novac za autobusnu kartu i novac za knjige i novac za podstanarsku sobicu dok budu učili i studirali da bi došli do svoje kore kruha... JA. Uz mobbing. Uz ponižavanje i izoliranje i okrivljavanje i prijetnje. Nema tko drugi. I zbog toga izdržavam. Jer nema pravne države, jer nema sustava, jer nema pravde, jer nema poštenja. Ono čega ima su ljudi koji drže do sebe, brinu o svojoj obitelji. Unatoč. I usprkos. Pa dok izdržimo ;) ozdrav svima koji se prepoznaju u napisanom.
78 Nedjelja, 15 Travanj 2012 20:57
nije važno ime
Prebrzo pišem, a nije tako zamišljeno na ovom portalu :). Ispričavam se ubog pogrešaka u gornjem tekstu.
79 Utorak, 17 Travanj 2012 23:34
a a
evo ja sam poslodavac i žrtva sam mobbinga od strane svoje radnice i njene sestre koja nema veze sa mojom tvrtkom. Kome se mogu obratiti za savjete što mogu poduzeti u svezi toga.Hvala
80 Srijeda, 18 Travanj 2012 00:25
poppy
Također radim u državnoj službi, i nisam žrtva nadređene osobe, već kolegice koja me kleveta otkad sam počela raditi na tom radnom mjestu, izmišlja neistine o mom privatnom životu, na taj način dira u živote drugih obitelji, kako se uopće zaštiti od tih zlobnika koji te nastoje diskreditirati na bilo koji način.
81 Srijeda, 18 Travanj 2012 21:35
mobbing dr.oetker
pridružujem se mobbingiranim osobama.Psihopati
pod maskom dr.oetker praška za pecivo diskriminiraju radnike!!!!!
Dosta mobbingu imamo sve papire idemo u dokazivanje na sud!!!

djelatnici prodaje Dr.Oetker Hrvatska
82 Petak, 27 Travanj 2012 12:48
stazistica
Ja sam nedavno pocela s stazom u bolnici i od prvog dana su poceli napadi na mene, ismijavanja govrenja da sam nesposobna i stalna ogovaranja, pricana lose o meni ispred mene i ismijavanja ispred mene iako dobro napravim poso ispadne da nie dobro il ako nesto pitam ier neznam dobim odg da oni meni nisu duzni biti mentori.I ide sve gore i gore od ovoga neznam sta da radim.Help :(
83 Srijeda, 02 Svibanj 2012 11:38
S.
Lijep pozdrav svima.Ja sam došla do trenutka kada mi je sasvim svejedno.Toliko sam umorna od 'idiota i idiotskog ponašanja 'i onih koji misle da sam ja stvorena kako bi me oni mogli preodgajati - mobbingizirati ,a sve to samo za dobrobit njihovih ionako podebljih stražnjica.Ljuta sam,umorna ,iscrpljena ,a najgore od svega jest to što je tako gotovo na svakom drugom radnom mjestu.Idiotizam vlada Hrvatskom i vidim da je toliko zaživio da ga ni dragi Bog neće uspjeti smaknuti sa prijestolja.
84 četvrtak, 03 Svibanj 2012 20:01
ema
radim u državnoj službi i konstantno doživljavam mobing od kolega, a ne nadređenog, bar to nisam primijetila...Najmlađa sam u kolektivu, imam jedina titulu magistra...kolegice koriste svaku priliku da me JVNO na sjednicama, aktivima prozivaju, ali nisam nažalost jedina u tom košu su još i dvije kolegice...ZAŠTO STARIJE KOLEGE NE VOLE MLAĐE KOLEGE???!!! KONKURENCIJA!?!
85 Petak, 04 Svibanj 2012 12:23
MONIKA
imam mobing već 13 godina na radnom mjestu od osobe koja je neškolovana, nekulturna frustrirana koja se ponaša kao da je poduzeće u njenom vlasništvu.Bez razloga me napada i vrijeđa psovkama. Naglasila bih da nažalost direktor poduzeća ne poduzima ništa da bi me zaštitio iako to ne odobrava. Ne preostaje ništa drugo nego trpjeti dok se može, nažalost.
86 Subota, 05 Svibanj 2012 07:58
Snežana
Punu podršku verovatno imaju mnogi u ovom sosu,ali nisu svi sposobni prvo da prepoznaju mobing,jer do skoro nismo ni znali ništa o tome,a o pravima tek.I zato treba što više govoriti o tome,odvažiti se za odbranu i priznati.A kako se može prepoznati kada sve počinje tiho i prerušeno u ljubaznost?A onda kada se odvažite da reagujete kao da otvorite kutiju zla i taj osećaj krivice što ste i reagovali počinje da vas muči? 05.05.2012
87 Ponedjeljak, 07 Svibanj 2012 17:50
Lena
Poštovanje ljudi,

Puno ste mi pomogli sa svojim komentarima....Naime ja TEK SAD nakon nekoliko godina rada shvaćam s kim radim i tko mi je nadređena osoba i što radi....Naime držim da sam pametna, sposobna i draga osoba, isto drže i ostale kolege na poslu. Svima je nadređena ženska osoba sklona vikanju i ispoljavanju frustracija, riječ je o mladoj ženskoj osobi koja je na funkciju došla ne na račun vlastitih sposobnosti...Neki od kolega trpe strah od nje, neki od kolega se ponašaju kao da ih nije briga...Ovi iz prve skupine trpe javna omalovažavanja, većinom na račun rada od strane dotične nadređene...No to je većinom kada je gospodična pod većim stresom...Danas sam evo ni kriva ni dužna došla u situaciju da su mi se ruke tresle i da sam se htjela fizički obračunati s tom osobom, ali me zaustavila više sila jer sama brinem za sebe...Očekujem ista ponižavanja u budućnosti sve dok ne nađem drugi posao (sami znate kakvo je vrijeme danas došlo). Sad me zanima Vaše mišljenje: FIZIČKI SE OBRAČUNATI I PRIJETITI TUŽBOM (ali nasamo bez svjedoka) ILI ŠUTKE IGNORIRATI DOTIČNU? Hvala Vam... i joše jedna stvar-ne dajte se ljudi...Bog sve vidi i sve zna.....
88 Srijeda, 09 Svibanj 2012 20:00
petra
žalosno je što kad dodjem kući plačem zbog nepravde na poslu i opteećujem svoju obitelj..utješi me što stvarno vjerujem da se sve kad tad vrati u životu a ti ljudi koji su izgubili ljudskost u sebi su jadni i treba ih ustvari žalit i nek se gone u k
89 četvrtak, 10 Svibanj 2012 00:44
žrtva mobinga
Sve simptome imam.Žalosno je što nepostoji adekvatna zaštita.Postoji li možda tehnika kako uzvratiti psiho udarce idiotima koji nam piju krv na slamku?
90 četvrtak, 10 Svibanj 2012 09:43
Deska
Možda ovo što ću napisati i nije neko etičko rješenje, ali će sigurno mobbera natjerati da se zamisli.
1. Pošaljite anonimno pismo nadređenima, sve do vrha, do uprave, neka svi znaju s kim imate posla.
2. Ako to ne pomogne, kupite sprej sa nekom lijepom bojom i svako malo toj osobi ostavite poruku na autu, pa nek razmišlja
3. Ako niti ti signali ne pomognu, onda vam je vrijeme za prijavu udruženju protiv mobbera, pa i prijava javnom pravobranitelju.
Nadam se da sam pomogao. :-)
91 četvrtak, 10 Svibanj 2012 10:44
žrtva mobinga
Hvala na savjetu ali zaboravila sam bitan detalj moberica je direktorova ljubavnica i zajedno uživaju u mobingiranju svojih vrijednih radnika koji zbog toga ne idu ni jesti a ni na toalet jer je njima izživljavanje bitnije.Svako od nas trpi za sebe i nada se da ce to proci,a i boje se za posao.Meni je tek sad nakon 6 godina pukao film i ozbiljno tražim novo radno mjesto.Sad se spremam na posao i neznam sta cu danas doživjeti,isto kao da idem na strijeljanje.Ljudi moji da li je to normalno?A za koji posao su više sposobni ljudi koji su maltretirani?Više neželim sa ljudima ni raditi.A da negovorim da privatno isto nefunkcioniram.Kad dodjem sa posla domaram da bi sutra mogla raditi,jel to smisao? Ibeneficirani radni staž bi bio malo za ovo sto prolazim,tko zna koliko mi je ovo oduzelo od života.Nešto se mora poduzeti protiv zlostavljača ali na svim poljima.Trenutno su zaštićeni ko medvjed i ispada tko nam je kriv što trpimo.Nedaj Bože nikom!
92 Nedjelja, 13 Svibanj 2012 23:03
Bella
Dragi moji!
Čitajući vaše priče nije mi ni malo lakše jer sam žrtva već 12 godina i ne znam što da radim.
Nakon 24 godine rada u velikom gradu vratila sam se u grad svog rođenja gdje sam trebala raditi s djecom s posebnim potrebama.Ali, gle čuda.Zdravu, ali nestašnu i emocionalno nezrelu djecu,te djecu slabijeg imovinskog statusa proglasili su djecom s teškoćama.Tražeći prava za njih počinju muke za mene. Uspjela sam ih većinu vratiti u redovne razrede, ali pod cjenu mog otkaza.Dobivam drugo radno mjesto u manjem gradiću, ali ne dovoljno udaljenog da nova Ravnateljica ne bi saznala kako sam u borbi s bivšom ravnateljicom i njezinim poltronima izašla kao pobjednik.
Nova me optužuje za sve i svašta. Nastoje me i ona i pedagoginja proglasiti neuračunljivom.Izmišljaju,ogovaraju me, ponižavaju, a sad idu već toliko daleko da trpe i oni koji samnom razgovaraju. Što mi je činiti?
93 Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 09:11
AM
Mober u Htvatskom telekomu - Danka Ćurić.
Pod čijom je zaštitom ???
94 Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 22:25
učiteljica
Institucije spavaju, hrču i naokolo hračkaju, naravno po nama koji tražimo pomoć od mobbera i lopova,napuhanih glava, previsoko nasađenih i praznih tikvi...Kome se obratiti?!? Psihijatrije pune poštenih ljudi a banda mobbera, svojeglava, lažljiva, drska i ohola rasteže i nateže nas dok ne puknemo ili krepamo... Narode, nedajte se, zakone trebamo mijenjati i ne dozvoliti agresiju...bijednike frustrirane izočiti...
95 Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 22:34
SLUŽBENICA S RUBA PONORA
ZAKON O MOBBINGU JE JAKO VAŽAN!!! DOK POSLODAVAC PLATI OGROMNU KAZNU,POČETI ĆE RAZMIŠLJATI O ULJUĐENOSTI I LIJEPOM, KULTURNOM I NADASVE KOREKTNOM ODNOSU I PONAŠANJU...
SABORSKE ZASTUPNIKE PAK PRVO TREBA PROBUDITI A ONDA IH TOM TEMOM POZABAVITI!!!
ŽVAČU, DRIJEMAJU, KOPAJU NOS I DOPISUJU SE CEDULJAMA, - A POSLIJE FITNESS, KLOPA I ŠETNJA LIJEPOM NAŠOM MOBBINGIRANOM I SEDIRANOM...-
96 Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 22:39
tajnica
Nigdje se tako ne laže kak na sudu. A mobberi onda tek padaju u ekstazu laganja kojoj nema kraja. Pa ostaneš šokiran do smrti uz svjedoke/kolege koji ništa ne znaju,ništa nisu vidjeli, primjetili, načuli,...a presuda nikako da ti stigne u ruke, politika sve to regulira ali svejedno se treba boriti protiv toga zla...
97 Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 22:44
konobarica
Ljudi!!!- pa mi smo stoka sitnog zuba, - međusobno se žderemo, doma se žderemo, na poslu, s djecom, susjedima, poslodavac nas ždere i nema područja gdje ne krvarimo... obaveze rastu, plaće nam skidaju,prohtjeva kolko hoćeš a mira i reda nigdje.
Dajte, da se ti odnosi na poslu barem donekle srede!
98 Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 22:49
trgovac 007
Sve je u neredu, neorganizirano, nemaš kamo s pritužbama, banda i lažovi su jači, inspekcije spavaju u tri smjene, sve je umreženo, karike zla dobro povezane i ostaješ usamljen u toj beskrajnoj igri živaca.
Malo poštenih, prestašeno gleda, drhti kak pruće a nadređeni goropadno žderu živu radničku silu.Koja Europa i kada?!? Zakon o mobbingu trebamo!!!
99 Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 23:10
CRO - žrtvena janjad
PETICIJU ZA SANKCIJU MOBERA TREBAMO POČETI POTPISIVATI KAO I UVOĐENJE ZAKONA KOJI ĆE REGULIRATI PROBLEMATIKU MOBINGA, ALI NEĆEMO POTPISIVATI ZA SUDSKE PROCESE KOJI ĆE TRAJATI PO 6 GODINA NEGO RJEŠAVANJE PROBLEMA U NAJKRAĆEM ROKU OD 3 MJ. KAKO JE U EUROPI!!!A NE DA NAM CIJELE OBITELJI STRADAJU, DA SVI OBOLIMO I ŠTO ONDA?!? IDEMO SE NEKAKO UDRUŽITI PREKO VEĆ NEKE UDRUGE- JADRANKA A. IZ ZAGREBA!?!
100 Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 23:14
balkanski kaos
STOP MOBINGU!!!!

JER ĆEMO POČETI MLATITI BAGRU FRUSTRIRANU!!!
STRUČNJACI GDJE STE?
ZAKONODAVCI GDJE STE?
NARODE,- VRIJEĐAJU NAS, KLEVEĆU, OMALOVAŽAVAJU, KRADU, PRIJETE, PODMEĆU, PROZIVAJU, LAŽU...ŠTO NAM JE ČINITI?
101 Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 23:16
obeshrabrena
IZVRSNOOO.....sad mi je malo lakše, idemo se organizirati....
102 Utorak, 15 Svibanj 2012 18:22
željana
Mislim da bi referendum na ovu temu bio itekako uspješan.....Stop mobingu!!!!!!!!
103 Petak, 18 Svibanj 2012 14:41
EMMA
i ja sam žrtva psihičkog mobbinga već 6 godina, jedina ženska osoba u kolektivu od nas četvoro, žalila sam se već bezbroj puta vlasnicima tvrtke (privatna tvrtka) ali uzalud jer osoba koja vrši mobing je sin vlasnika. Već sam na rubu živaca trudim se i više uraditi nego što mi je obaveza, ali ništa se ne uvažava ništa ne valja, samo traži izliku da mi podmeće greške koje nisam ja uradila . Plaća mi je najmanja i jedina radim svake subote, ostali imaju jednu slobodnu subotu u mjesecu... Razmišljam o odlasku iz firme , ali me strah jer sam razvedena i nemam kamo to mi je jedini izvor primanja...što učiniti s takvim šefovima...
104 Petak, 18 Svibanj 2012 21:25
sama
ljudi ovo je strašno, nemaš s kim podijeliti strah, tugu, jad...podmetnuli su mi, prijete mi otkazom osim ako... udovoljim znate ne mogu to čak niti napisati. Mogla bih dokazati da nisam kriva, ali tako su moćni, znam nemam izgleda. Sramota me ostati bez posla ili dati otkaz odgojena sam pošteno, slušaj nadređene itd.,Kako da kažem NE, a da se ne bojim,gubim samopouzdanje, tko će biti uz mene, što da radim?
105 Subota, 19 Svibanj 2012 12:02
Mocca
Drage moje,
vrijeme je da se počnete ponašati asertivno.
Proguglajte što to znači i o čemu se radi, siguran sam da će vam pomoći protiv mobbera. Sretno.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Komentar: