centar_left1

FOREX

NORTH AMERICA

EUROPE

Panika spriječena, dogovor postignut!
četvrtak, 25 Rujan 2008 22:04
wall_09Zbog opasnosti od panike na financijskim tržištima ključni republikanski i demokratski zastupnici u SAD-u izvijestili su u četvrtak da su postigli načelni dogovor o 700 milijardi dolara pomoći financijskoj industriji i najavili da će ga predstaviti Bushovoj administraciji izrazivši nadu da će se o njemu glasovati u roku od nekoliko dana.

Predsjednik odbora za bankarstvo senator Chris Dodd nakon dvosatnog je sastanka rekao: "Vrlo smo uvjereni da možemo brzo djelovati".

"Sad očekujem da doista imamo plan koji bi mogao proći Kongres, Senat i biti potpisan od predsjednika", rekao je republikanski senator Bob Bennett.

Dvostranački konsenzus glede općih smjernica zakona objavljen je samo nekoliko sati prije no što je predsjednik SAD-a George W. Bush trebao u Bijeloj kuću ugostiti predsjedničke kandidate Baracka Obamu i Johna McCaina te kongresne čelnike na razgovorima o otklanjanju prepreka nepopularnom planu financijske sanacije.

Ključni zastupnici u Washingtonu su izjavili da ostaje još nekoliko teškoće no pojedinosti dogovora još nisu objavljene. Bush je televizijskom obraćanju naciju u srijedu navečer rekao da je potrebno žurno prihvatiti paket koje je predložila njegova administracija kako bi se umirila tržišta i vratilo povjerenje u uzdrmani financijski sustav.

Suština plana predviđa da vlada otkupljuje loše plasirana sredstva financijskih tvrtki u krizi kako bi spriječila njihovu propast i otklonila opasnost možebitno teške recesije.

Hina

Komentari (1)
1 Petak, 26 Rujan 2008 00:33
Luka
Evo nama bull runa na zagrebačkoj burzi. Samo me zanima koliko će to trajati? Do idućeg balona?

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Komentar:

...zadnji komentari...

1 Petak, 26 Rujan 2008 00:33
Luka
Evo nama bull runa na zagrebačkoj burzi. Samo me zanima koliko će to trajati? Do idućeg balona?
2 četvrtak, 04 Rujan 2008 01:32
Luka
Čini mi se da je ovo još jedna prazna puška. Cijede se ulagači, a kad se "bossovi" dogovore, lagano prema gore. Više će zaraditi nego 29.te. :)
3 Subota, 23 Kolovoz 2008 15:28
Maurizio
I bio je dobar. Dobre vijesti iz Feda, procjena je da će se inflacija smiriti do kraja godine, naravno to znači da se kamatne stope ne bi trebale mijenjati.